Miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Braide kontrollerar följesedlar tillsammans med kökschef Kevin Jansson vid Österåkers golfrestaurang. Erik vill se att fetaosten som stod på menyn fanns med i listorna av beställda varor, vilket den också gjorde. Foto: Miljösamverkan i Stockholms län
226 av 311 serveringar kunde vid en kontroll som Miljösamverkan i Stockholms län utförde, intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Men runt 40 procent av dem som sa sig servera parmaskinka och parmesanost fick avvikelser.
I mars besökte livsmedelsinspektörer från 23 kommuner i Stockholms län samt Nyköping 311 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Det som kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades, det vill säga att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.
–Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel parmaskinka. De ska då inte bli lurade, utan få det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så att den blir sanningsenlig, säger Erik Braide, miljö- och hälsoskyddsenheten i Österåkers kommun.
De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden, eller följesedlar som visar vad de köpt in.
I Österåkers kommun besöktes 13 restauranger och kaféer.
Serveringar som inte följer reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller. Hjälper inte det har kommunen möjlighet att stoppa verksamheten.
Feta
Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk.
Parmesan
Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att osten Grana Padano förväxlas med parmesanost.
Parmaskinka
Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.
Lezlie Lindhe, miljö- och hälsoskyddsenheten Österåkers kommun,e-post: lezlie.lindhe@osteraker.se telefon: 08-540 813 11
Erik Braide, miljö- och hälsoskyddsenheten Österåkers kommun,e-post: erik.braide@osteraker.se telefon: 08-540 817 55
Redaktör:
Miljoskydd