Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Får du det du betalar för på restaurangen?

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Braide kontrollerar följesedlar tillsammans med kökschef Kevin Jansson vid Österåkers golfrestaurang. Erik vill se att fetaosten som stod på menyn fanns med i listorna av beställda varor, vilket den också gjorde. Foto: Miljösamverkan i Stockholms län

226 av 311 serveringar kunde vid en kontroll som Miljösamverkan i Stockholms län utförde, intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Men runt 40 procent av dem som sa sig servera parmaskinka och parmesanost fick avvikelser.

I mars besökte livsmedelsinspektörer från 23 kommuner i Stockholms län samt Nyköping 311 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Det som kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades, det vill säga att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.

–Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel parmaskinka. De ska då inte bli lurade, utan få det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så att den blir sanningsenlig, säger Erik Braide, miljö- och hälsoskyddsenheten i Österåkers kommun.

De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden, eller följesedlar som visar vad de köpt in.

Några resultat från kontrollerna i Stockholms län som helhet:

  • Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var nästan alltid det.
  • Oxfilén var i 96 procent av fallen (vid 142 av 151 kontroller) verkligen oxfilé. Nötkött som sas vara svenskt fick nedslag vid 25 procent av fallen (vid 6 av 24 kontroller).
  • Parmaskinkan var parmaskinka vid 59 procent av kontrollerna (50 av 85 kontroller).
  • Parmesanosten var parmesanost vid 63 procent av kontrollerna (89 av 137 kontroller).

Några resultat från kontrollerna i Österåkers kommun:

I Österåkers kommun besöktes 13 restauranger och kaféer.

  • Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var alltid det (1 av 1 kontroller).
  • Oxfilén var i samtliga fall (vid 9 av 9 kontroller) verkligen oxfilé.
  • Fetaost var i samtliga fall (vid 4 av 4 kontroller) verkligen äkta fetaost.
  • Parmaskinkan var äkta parmaskinka vid 43 procent av kontrollerna (3 av 7 kontroller).
  • Parmesanosten var äkta parmesanost vid 58 procent av kontrollerna (4 av 7 kontroller).
  • Olivolja var olivolja vid 84 procent av kontrollerna (5 av 6 kontroller).

Serveringar som inte följer reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller. Hjälper inte det har kommunen möjlighet att stoppa verksamheten.

 

Ofta förekommande fel

Feta

Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast använ­das om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av får­mjölk och getmjölk.

Parmesan

Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att osten Grana Padano förväxlas med parmesanost.

Parmaskinka

Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.

Mer information:

Lezlie Lindhe, miljö- och hälsoskyddsenheten Österåkers kommun,e-post: lezlie.lindhe@osteraker.se telefon: 08-540 813 11

Erik Braide, miljö- och hälsoskyddsenheten Österåkers kommun,e-post: erik.braide@osteraker.se telefon: 08-540 817 55

Redaktör:
Miljoskydd

Publicerad:
onsdag 28 mars 2018
Senast uppdaterad:
onsdag 28 mars 2018