Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Plan för hållbart vildsvinsbestånd

Vildsvinsstammen i Österåker minskar, men djuren dyker oftare upp i tätbebyggda områden. Österåkers kommun har därför beslutat att ta fram en plan för ett hållbart vildsvinsbestånd.

Österåkers kommuns viltvårdare har en god uppfattning av vildsvinsbeståndet som rör sig i området mellan Trastsjöskogen, Margretelunds slott och omkringliggande bostadsområden. Djuren kan uppfattas som fler än de i verkligheten är, eftersom få individer kan göra stor skada. För att kunna utreda lämpliga åtgärder samt hålla stammen i rimlig storlek ska vildsvinsbeståndet inventeras. 

– Det är viktigt att vi gör den här kartläggningen, arbetar för ett hållbart vildsvinsbestånd och en god förvaltning av vildsvinsstammen. Vi vill minska antalet trafikolyckor och andra skador som orsakas av vildsvin. Nu tar vi ett krafttag för att hitta långsiktiga lösningar i samverkan med intresseorganisationer, säger Michaela Haga (C), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Österåkers kommun.

Fler vildsvin nära tätort

Vildsvin kan vara svåra att skjuta eftersom de är skygga och huvudsakligen
nattaktiva. När de rör sig i tätbebyggda områden är det svårt att lossa skott av säkerhetsskäl. Viltvårdarna arbetar därför med att få in vildsvinen i skogen. Totalt har drygt 300 vildsvin skjutits under 2016.

Rapporter visar att stammen i Österåker minskar generellt, men att djuren oftare dyker upp nära tätorten. Det kan bero på tillgången till föda samt att vildsvinen har blivit mer vana vid människor.

För att skydda din tomt rekommenderas att sätta upp ett nätstängsel med en höjd på cirka 90 centimeter. Trästaket trycker vildsvinen enklare undan med nosen.

– Som fastighetsägare förebygger du också besök genom att plocka upp fallfrukt
och kompostera i slutna komposteringskärl. Byt ut fågelbord på stolpe
till hängande fågelbord, som är svårare för vildsvinen att få tillgång till, säger
Elin Dagerhamn, viltvårdsansvarig i Österåkers kommun.

Hundar bör hållas kopplade då de annars kan springa mot vildsvinen och reta upp dem. Vid skogspromenader rekommenderar Elin Dagerhamn att prata i lugn ton så att vildsvinen upptäcker att människor finns i närheten. Då drar de sig oftast undan.

Märk ut plats för viltolycka

22 trafikolyckor med vildsvin rapporterades under 2016 i Österåker. Platsen för viltolyckor ska märkas ut, för att underlätta för jägare att ta hand om djuret. Viltolycksremsa hämtas i Alceahusets reception, hos Information Österåker i Åkersberga centrum samt i kiosken vid Ljusterö färjeläge. Anmäl olyckan till Polisen genom att ringa 112 och beskriv platsen så noggrant som möjligt.

Så här gör du vid en olycka:

  1. Stanna bilen och ställ ut din varningstriangel 200 till 300 meter från fordonet.
  2. Om du kan, flytta det döda djuret från vägbanan till vägrenen. Annars märker du ut platsen där det döda djuret ligger kvar eller den vägkant där det skadade djuret försvann till skogs. Inte den vägren djuret kom in på vägen från. Använd en viltolycksremsa eller något annat väl synligt.
  3. Anmäl olyckan till Polisen genom att ringa 112 och beskriv platsen så noggrant som möjligt. Har du krockat med tamboskap ska du kontakta djurets ägare. Känner du inte till ägaren hjälper polisen dig att kontakta dem.
  4. Håll din mobiltelefon igång och ljudet på så polisen kan nå dig tills de hittat olycksplatsen.

Läs mer här.

Redaktör:
SBF

Publicerad:
onsdag 19 april 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 20 april 2017