Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Märk ut plats för viltolycka

Vid viltolyckor eller krockar med tamboskap ska platsen för kollisionen märkas ut. Det är platsen där ett dött djur ligger kvar på vägen eller där ett skadat djur försvann till skogs. Märkningen underlättar för jägare med eftersökshund att ta hand om djuret. Du använder en viltolycksremsa som hämtas i Alceahusets reception eller hos Information Österåker i Åkersberga centrum.

Enligt jaktförordningen §40 är du skyldig enligt lag att märka ut platsen vid en kollision med vilddjur eller tamboskap. Gör du inte detta, betraktas det som "smitning" och du kan dömas till böter.

Förordningen finns för att kartlägga och förebygga viltolyckor, flytta djuret från vägen, leta upp ett skadat djur som sprungit iväg för att avliva det eller kontakta djurets ägare om det handlar om tamboskap. Vilddjur kan vara älg, hjort, rådjur, vildsvin, lodjur, järv, mufflonfår, björn, utter, varg och örn. Tamboskap kan vara ren, hund eller häst till exempel.

Så här gör du vid en olycka:

  1. Stanna bilen och ställ ut din varningstriangel 200 till 300 meter från fordonet.
  2. Om du kan, flytta det döda djuret från vägbanan till vägrenen. Annars märker du ut platsen där det döda djuret ligger kvar eller den vägkant där det skadade djuret försvann till skogs. Inte den vägren djuret kom in på vägen från. Använd en viltolycksremsa eller något annat väl synligt.
  3. Anmäl olyckan till Polisen genom att ringa 112 och beskriv platsen så noggrant som möjligt. Har du krockat med tamboskap ska du kontakta djurets ägare. Känner du inte till ägaren hjälper polisen dig att kontakta dem.
  4. Håll din mobiltelefon igång och ljudet på så polisen kan nå dig tills de hittat olycksplatsen.

Redaktör:
SBF

Publicerad:
fredag 10 mars 2017
Senast uppdaterad:
måndag 23 oktober 2017