Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Detta gäller vid skyddsjakt på grävling

Ibland kan grävlingarna komma lite för nära, och ställa till en del problem. Som till exempel om de bygger gryt under bostadshus, hotar viltuppfödningar, hönsgårdar eller liknande. Då behövs skyddsjakt.

Om grävlingen

Grävlingen är ett däggdjur som oftast är aktiv under natten. Grävlingen bor i så kallade gryt. De är håligheter i marken som uppstår antingen genom klippblock eller att grävlingen grävt större eller mindre gångsystem i sand och lera. Under sommarhalvåret bebor grävlingen mindre gryt medan de inför vintern ofta ser till att göra i ordning för sig i större frostfria gryt. Gryt som ett år bebos av en grävling kan nästa år bebos av en räv och vice versa. Samma gryt innehåller ibland båda arterna. Ytterligare ett kännetecken på att grävlingen vistas i ett område är så kallade grävlingstrattar. De små håligheterna i marken som uppstår när grävlingen borrar ner nosen i mjukt underlag för at få tag i något ätbart.

Grävlingen sover under vintern och vintervilan beror på klimat och väder. Under milda perioder även mitt i vintern kan grävlingen vara ute och röra på sig. Föryngringstakten i grävlingsstammen är långsam, då honorna kan få sin första kull vid 2 års ålder och bara 2-3 ungar per kull. Parningen äger rum i mars-juni och ungarna föds i januari-mars året därpå.

Vad innebär skyddsjakt?

Allmän jakt på grävling är inte tillåten under tiden 16 februari – 31 juli. Däremot kan kommunens viltvårdare bedöma om skyddsjakt skulle behövas i samband med skador på till exempel en egendom. Det är ganska vanligt att de orsakar skador i trädgårdar och under hus, genom att gräva eller skapa latriner.

Om du som privatperson har problem med grävling kan du vända dig till en viltvårdare som använder etiskt rätt metoder för skyddsjakt av grävling. Kommunens viltvårdare kan hjälpa till att mot en avgift att avlägsna grävlingar som skadar din fastighet. Skyddsjakten sker genom att en bur sätts ut och grävlingen fångas och därefter avlivas. I många fall kan grävlingen ge sig av självmant till något annat gryt.

Skillnad på jakt och skyddsjakt är följande:

  • Jakt sker på jaktbar mark mellan 1 augusti - 15 februari.
  • Skyddsjakt kan ske hela året om skada eller sanitär olägenhet föreligger när grävlingen till exempel bygger gryt under bostadshus, hotar viltuppfödning hönsgård eller liknande verksamhet.
  • Under april, maj och juni fångas ej hona med ungar, utan att ungarna först avlägsnats.
  • Lämpligaste tiden för skyddsjakt är på hösten fram till att grävlingen går i vinterdvala.

Läs mer hos Naturvårdsverket om Grävling under husetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
SBF

Publicerad:
onsdag 17 maj 2017
Senast uppdaterad:
tisdag 23 maj 2017