Ungdomar utan sysselsättning får hjälp att ta körkort

Lennart Froby och Dominique Ancorini. Foto: Patrik Lundin.

Österåkers kommun erbjuder ungdomar under 20 år som varken studerar eller arbetar, stöd med att sätta mål för framtiden och att nå dem. Förra hösten startade kommunen ett nytt projekt som ska hjälpa ungdomar med att ta körkort, ett steg för att öka chanserna att få ett jobb och prova på studier.

Runt 300–400 ungdomar i Österåker omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Ungdomarna kan ha en bakgrund av svårigheter i skolan, låg självkänsla, brist på tillit till vuxenvärlden och låg tro på framtiden, vilket har lett till att de varken studerar eller arbetar. KAA söker aktivt upp ungdomarna för att erbjuda stöd. Runt 70 ungdomar tar del av verksamheten varje år.

– Vi arbetar för att få ungdomarna i aktivitet, arbete, studier eller annat. Det kan ta lång tid att få de ungdomar som har varit hemma länge att komma ut i någon aktivitet, det handlar om små stegförflyttningar, säger Dominique Ancorini, studie- och yrkesvägledare inom KAA i Österåker.

Hjälp med körkortsteori efterfrågat

Dominique arbetar tillsammans med två ungdomscoacher som kartlägger ungdomarnas livserfarenheter och undersöker vad de vill, kan och drömmer om i framtiden. Hon berättar att för många ungdomar kan körkortsteori leda till att de kan få ett jobb eller att de vågar tro på att de kan studera.

– Många av ungdomarna som kommer till oss känner att de försvinner i mängden i ett klassrum. Vi såg en möjlighet att hjälpa dem med individuellt studiestöd för att klara av körkortsteorin, som är såväl en möjlighet att komma igång med till studier, som att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Vi såg också att det här skulle kunna bli en viktig inkörsport för ungdomar som inte skulle komma till oss annars, säger hon.

Erfaren coach peppar ungdomarna

Genom vår Utvecklingssluss, som finns till för att snabbt kunna finansiera goda initiativ inom de kommunala verksamheterna, fick KAA medel till sitt körkortsinitiativ. De köpte in kursmaterial och anlitade en körkortscoach för medlen. Körkortscoachen Lennart Froby har lång erfarenhet av arbete med ungdomar, bland annat som kurator på Österåkers gymnasium.

– Det viktigaste i mitt uppdrag med körkortsteorin är att peppa ungdomarna så att de inte fastnar i överkrav som en del har på sig själva. Hos oss ska de känna att de lyckas och att de oftast har mycket större förmåga än de kanske tror. Jag ser ett stort engagemang och utveckling hos ungdomarna jag möter här. Förhoppningsvis leder det till att de tar sitt körkort och att fler vågar testa på studier igen, säger Lennart Froby.

Körkort och utbildning väntar

En av ungdomarna som har fått stöd av KAA berättar att körkortet närmar sig. Han planerar också att läsa en yrkesutbildning.

– Det gick väldigt bra med teorin och jag är verkligen nöjd med studiestödet jag fick av Lennart. Han hjälpte mig med det jag behövde, till exempel när jag fastnade i en fråga. Nu är det övningskörningen kvar och sen ska det verkligen bli kul att ta körkortet, säger han.

Publicerad:
Senast uppdaterad: