Tretton lärare från Korea på besök i Tråsättraskolan

Bild

Intresset för det svenska klassrummet och undervisningen i Sverige är stort i Korea. När möjligheten att få resa till Österåker och besöka två skolor dök upp var det många koreanska lärare som ansökte om att få komma hit.

Onsdagen den 6 september välkomnades tretton lärare från Korea till Tråsättraskolan av rektor Yvonne Claesson och lärarna på skolan med Bodil Östman och Therése Gardell i spetsen.

De koreanska lärarna hade blivit inbjudna till Sverige och Österåker via Sun-Joon Hwang som är studiehandledare på modersmålsenheten. Lärararkåren hade fått ansöka om att få resa till Sverige för att samla insikter och intresset var stort!

En koreansk lärare berättade att hemmavid är klassrummen myckte mindre, mörkare och det är många fler elever per yta än i Sverige.

Lärardelegationen fick först följa med på en samhällsvetenskapslektion under ledning av lärare Bodil Östman. Senare närvarade de vid en mattelektion tillsammans med Therése Gardell och hennes elever i årskurs nio.

Att hålla presentation fascinerade

Under matematiklektionen fick eleverna lösa ett antal problem i mindre grupper för att sedan presentera sina lösningar inför hela klassen och de koreanska lärarna som hade tolkningshjälp av Sun-Joon Hwang. Lärarna på besök blev fascinerade av den svenska lektionsmodellen och berättade;

I Korea är det främst läraren som pratar och visar eleverna som sen får öva. De pratar inte framför varandra på detta sätt, intressant och lärorikt att se!

Efter lektionerna fick lärarna sitta ner med både Bodil och Therése och ställa frågor till dem rörande undervisningen. Ett mycket uppskattat möte och utbyte av erfarenheter.

Rektor Yvonne Claesson är stolt över sina lärare och verksamhet och är glad över att kunna inspirera:

– Visst har vi mycket fint här i vår skola och i Sverige som helhet, men det är också viktigt att komma ihåg att även vi har att lära från den koreanska kulturen och skolorna.

Under torsdagen den 7 september besökte lärana tillsamamns med Sun-Joon Hwang Österåkers gymnasium. Vistelsen i Österåker avrundas under fredagen med ett besök i Alceahuset och utbildningsförvaltningen.

Publicerad:
Senast uppdaterad: