Tredjeklassare får lära sig mer om Österåkers historia

Fyra elever från Akers Friskola håller i en värdecheck på 5000 kronor. Bredvid står Arne Ekstrand, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Österåkers kommun.

Årets vinnare i Vem vet mest om Österåker! Grattis till klass 3 i Akers Friskola som fick en värdecheck på 5000 kronor överlämnad av Arne Ekstrand, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Österåkers kommun.

Under 2023 har elever i årskurs 3 i Österåkers skolor haft möjlighet att delta i kunskapsprojektet "Vem vet mest om Österåker" för att lära sig mer om vår hembygd. Den 16 maj var det final där skolorna på ett lekfullt sätt fick mötas i en frivillig kunskapstävling. Gör vårt quiz och se om du kan lika mycket som en tredjeklassare!

Maria Filipsson är utvecklingschef för Utbildningsförvaltningen i Österåkers kommun och ser många positiva effekter av att eleverna får lära sig mer om vår hembygds historia.

– Med ett historiskt perspektiv utvecklas en förståelse för samtiden och en beredskap inför framtiden. Vi kan se att tack vare ökad kunskap om hembygdens betydelse i historien visar eleverna respekt för, och omsorg om, sin närmiljö. När eleverna förstår mer om sin hembygds historia kan de på ett bättre sätt samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia, säger hon.

Pensionerade lärare eldsjälar

Skolorna anmäler själva till hembygdsföreningen om de vill delta i Vem vet mest om Österåker. I år har de flesta av de kommunala skolornas tredjeklassare deltagit.

– Österåkers hembygds- och fornminnesförening består av många eldsjälar, bland annat ett gäng pensionerade lärare som brinner för historiekunskap som gör skillnad. Tillsammans driver de det ideella undervisningsprojektet Vem vet mest om Österåker. Kunskap om hembygdens historia gör stor skillnad för elevernas framtid, säger Maria Filipsson.

– Österåker har också många historiskt viktiga platser att vara stolta över och dessa får våra elever möta och lära sig mer om tack vare det här projektet.

Finalen avgjordes på Berga Teater

Lektionerna följs upp av en frivillig tävling där skolorna kan tävla mot varandra. 

Finalen avgjordes på en fullsatt Berga Teater tisdagen den 16 maj. Efter en rafflande kamp var det till slut klass 3 på Akers Friskola som gick segrande ur årets upplaga av Vem vet mest om Österåker. Tvåa blev klass 3B på Magretelundsskolan, medan tredjeplatsen togs hem av klass 3C på Margretelundsskolan.

– Det känns underbart efter allt slit! utbrister en glad Vera Gerdin, en av eleverna i det vinnande laget från Akers Friskola.

Värdecheckar i pris

Förutom äran fick de värdecheckar av Österåkers kommun som delades ut av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Arne Ekstrand (KD). Ettan fick 5 000 kronor, tvåan 3 000 kronor och trean 2 000 kronor.

Varmt grattis till alla duktiga elever i Österåker som har deltagit i kunskapsprojektet!

Testa dina kunskaper – gör ett quiz!

Vet DU mer än en tredjeklassare om Österåker? Gör vårt quiz där du får testa dina kunskaper genom tio frågor om vår hembygds historia!

Publicerad:
Senast uppdaterad: