Årets lärare i Österåker 2023

Personporträtt på Katarina Lingsell. Hon ser glad ut och håller i en bukett blommor. Bakom henne syns en grönskande buske.

Katarina Lingsell är utsedd till Årets lärare i Österåker vid Lärargalan 2023

Grattis till Katarina Lingsell Wigren från Akers friskola, som är utsedd till Årets lärare i Österåker 2023 av Lärargalan. Utmärkelsen syftar till att hylla lärare som varje dag gör skillnad för sina elever.

Tiotusentals elever har tillsammans nominerat 2681 lärare i Sverige till Lärargalan. Elevernas nomineringar har nu bearbetats av Lärargalans jury för att prisa en lärarförebild i varje kommun. I Österåkers kommun har juryn utsett Katarina Lingsell Wigren från Akers Friskola till Årets lärare i Österåker 2023.

Katarina Lingsell Wigren är förskolelärare i grunden och har arbetat på Akers Friskola sedan 2008. Hon kommer från en lärarfamilj och brinner lite extra för estetiska ämnen. Katarina Lingsell Wigren är även grundare bakom Alfabiten, som är ett läromedel för läs- och skrivinlärning för de lägre skolåren. Alfabiten består av 29 väggbilder med glada bokstavsfigurer från A till Ö, en sångbok med text och melodi om varje figur.

Jag blev otroligt överraskad och lite generad, men såklart känns det härligt. Det är lätt att vara bra när man har bra ledning och så fina kollegor som jag har. Vi hjälper varandra, säger Katarina Lingsell.

Lärargalan ger Sveriges elever en unik kanal att visa vad de uppskattar i sin undervisning. Genom elevernas och lärarnas reflektioner skapas framgångsrecept på hur bra lärande skapas.

– Pristagarna symboliserar närområdets lärarkårs bedrifter varje dag. Det är viktigt att det finns en lokal lärarhjälte så alla kan relatera till läraryrkets betydelse, säger Beata Kull, initiativtagare till Lärargalan.

Det uppskattar elever hos sin lärare

Varje år lyfter Lärargalan fram de egenskaper som eleverna främst ser hos sina skickliga lärare. Elevernas motiveringar i år lyfter fyra ord: inspiration, ledarskap, matematik och språk.

– I år ser vi att eleverna uppskattar lärare som är förebilder genom att sprida glädje i sin undervisning samt visar att kunskap skapar möjligheter, säger Beata Kull.

Lärares främsta talanger enligt eleverna som har nominerat sina lärare år 2023. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nominerad av både elev och förälder

Nomineringen av Katarina Lingsell Wigren till Lärargalan 2023 kom från Vera Gerdin i årskurs 3 på Akers Friskola och hennes förälder:

"Med ödmjuka, smarta och kreativa moment i undervisningen, kan du Katarina få den mest trilska och osäkra elev att känna trygghet och fullständigt slå ut i blom. Din glädje smittar av sig på varje barn och får varje person att bli stolt, nyfiken och våga göra sådant som de aldrig trodde de kunde. Du ger våra barn en chans att ta för sig och vara modiga inom ämnen där det är ok att 'gå lite utanför boxen' samtidigt som de blir smyglärda, när de skapar och tänker. Du är en eldsjäl som har en brinnande vilja och en genuin kärlek till ditt uppdrag som pedagog. Ditt hjärta, ditt engagemang och din förmåga att se alla, blir grunden i många många ungdomars självkänsla och tron på att 'Jag kan och vill! '. Från en förälder med tre barn som alla har fått lyckan och turen att undervisats och inspirerats av dig, bästa Katarina!"

Årets lärare i Stockholms län

Samtliga vinnare i kommunerna är även nominerade till utmärkelsen Årets lärare i sina respektive län. Dessa länsvinnare har i sin tur chansen vinna det ärofyllda priset Årets lärare.

Priserna delas ut av Lärargalans stiftelse, som hyllar lärarkårens insatser under en galakväll på Cirkus den 16 oktober. Galan leds av programledaren Parisa Amiri och Stiftelsens grundare Beata Kull.

Vi håller tummarna för Katarina Lingsenn Wigren den 16 oktober!

Publicerad:
Senast uppdaterad: