Schacksuccé på Söraskolan

Fritidspedagogen Jana och elever från Söraskolan

Elever på Söraskolan har under året deltagit i flera schacktävlingar med stor framgång. Till meriterna hör en riksfinal i tävlingen Schackfyran, en andraplats i den digitala tävlingen Yes to chess och en tredjeplats i SM för skollag. Fritidspedagogen Jana Stojmenovic driver schackintresset på skolan och utbildar eleverna i spelet som tränar koncentrationen och utvecklar den matematiska förmågan.

Efter att ha gått en nybörjarkurs i schack såg Jana Stojmenovic, som arbetar på Söraskolans fritidshem, fördelarna med att erbjuda alla elever schack på fritids.

Schack tränar koncentrationen och är en spännande ingång till matematiken. Det är dessutom enkelt att organisera i klassrummet eller på fritids. Under ett schackspel tränas många matematiska förmågor där eleverna är kreativa, reflekterande och problemlösande. Under lekfulla former övar våra elever sig på att tänka strategiskt i flera steg och fatta kloka beslut, säger Jana Stojmenovic.

Jana har utbildat alla elever i hur pjäserna får flyttas och hur spelet går till. Efter genomgången kurs får eleverna körkort i schack. Hon berättar att när eleverna har ”knäckt koden” och kommit igång så behöver de bara uppmuntras att öva vidare.

Tredjeplats i SM

Under året har elever från Söraskolan deltagit i olika schacktävlingar. I maj gick skolans fyror till Riksfinalen i tävlingen Schackfyran. Det har krävt ett stort engagemang från såväl Jana, som från elever och vårdnadshavare som åkt med lagen för finalspel på helger.

I den digitala tävlingen Yes to chess tog ett av Söraskolans fem deltagande lag en andraplats för andra året i rad. Söraskolan deltog också i svenska mästerskapet för skollag i början av maj efter att ha kvalat i distriktsmästerskapet. Laget från lågstadiet kom på en hedervärd tredjeplats.

Schack på schemat

På Söraskolan planeras det nu för kommande schackår. Även eleverna på mellan- och högstadiet ska få möjlighet att prova på schack, såväl på på matematiken som på rasterna. Jana har bjudit in erfarna schackspelare, spelare från schackklubbar och Schackförbundet till skolan för att hjälpa eleverna att utvecklas.

– Genom schacket utvecklar eleverna sitt logiska tänkande, förmågan att förutse vad som ska hända, mönsterseende och sin fantasi. Schack är dessutom ett spel där alla kan delta, säger Jana Stojmenovic.

Publicerad:
Senast uppdaterad: