Sjökarbyskolans tredjeklassare vet mest om vår hembygd

Bild

Stella Bågstam, Liv Wikander och Albin Blomgren i det vinnande laget klass 3A från Sjökarbyskolan tillsammans med Kultur- och fritidsnämndens ordförande Arne Ekstrand (KD).

Stämningen var minst sagt på topp i Kommunfullmäktigesalen i Alceahuset i Åkersberga när det var dags för final i "Vem vet mest?" den 18 maj. Tre klasser i årskurs 3 ur Österåkers skolor tävlade då om vilken klass som lärt sig mest om hembygden Österåker. Det blev en mycket jämn och spännande match där Sjökarbyskolans klass 3A till slut stod som vinnare.

Under våren har Österåkers hembygds- och fornminnesförening arbetat på flera olika sätt för att öka intresset för Österåkers historia bland våra grundskoleelever. Hembygdsföreningen har erbjudit skolklasser i Österåker skolbesök, guidade visningar av historiska platser i kommunen, historiskt skolmaterial och mycket annat för att öka intresset för bygdens historia.

Skolorna har även fått erbjudande att delta i att tävla i hembygdskunskap i tävlingen "Vem vet mest?". Den 18 maj var det dags för finalen för tre skolklasser i årskurs 3. De som tävlade mot varandra i finalen var Sjökarbyskolan, Åkerstorpsskolan och Akers friskola. Tre elever ur varje klass fick det ärofyllda uppdraget att representera sin klass medan klasskamraterna hejade på med målade skyltar och nyskrivna hejarramsor.

Roligt sätt att lära sig om hembygden

– Det är verkligen ett roligt sätt att lära sig mer om vår hembygds historia och det är alltid ett väldigt stort intresse bland eleverna. Genom hembygdsföreningen får barnen träffa äldre personer som kan berätta. Vi har till exempel varit på skolmuseet på Norrö och vandrat längs med Åkers kanal tillsammans med guider från hembygdsföreningen. Vi har också fått material med bildspel som vi använder i undervisningen och att prata kring, berättar Anna Jakobsson, som är lärare i årskurs 1–3 på Sjökarbyskolan.

– Självklart kan vi ha ett sådant projekt i alla fall, men tävlingen blir ett roligt mål för eleverna att jobba emot, säger Anna Jakobsson.

Mycket jämn final

Och det blev en väldigt jämn och spännande match, men till slut stod det klart att just Sjökarbyskolan gick segrande ur finalen och klassen fick 5 000 kronor i prispengar. Tvåa blev Akers Friskola, som tilldelades 3 000 kronor. Tredje plats gick till Åkerstorpsskolan, med 2 000 kronor i prispengar.

Nu pågår diskussionerna i Sjökarbyskolans klass 3A för fullt om vad prispengarna ska användas till. Siaröfortet med dess spännande historia är ett av resmålen som diskuteras.

– Prispengarna är en väldigt bra grundplåt. Vi har också gjort räkneexempel där vi räknat ut hur mycket pengar det är per elev. Och då har de ju insett att det inte räcker till en resa till Furuvik exempelvis, skrattar Anna Jakobsson.

På plats under finalen fanns också representanter för hembygdsföreningen tillsammans med Kultur- och fritidsnämndens ordförande Arne Ekstrand (KD) som höll i trådarna. 

Grattis till alla deltagare och finalister!

Publicerad:
Senast uppdaterad: