Frågor och svar om skolvalet

På denna sida får du svar på vanliga frågor om skolvalet.

Ansökningsdatum påverkar inte placering så länge skolvalet görs under perioden 1-15 februari 2022.

I skolvalet kan du söka till tre kommunala skolor via e-tjänsten skolval. E-tjänsten gäller endast skolval till de kommunala skolorna.

Du ansöker till önskad fristående skola genom att kontakta skolan. Varje fristående skola har en egen kö och egna antagningskriterier.

Eventuell antagning till fristående skola påverkar ej möjligheten att få en plats i en kommunal skola.

Kommunen placerar barnet på en skola där det finns plats. Att aktivt göra ett skolval ökar chansen att få plats på den skola du önskar.

Ansök Länk till annan webbplats. om fritidshem efter att du fått besked om skolplacering. Alla som går på en kommunal skola får en plats på skolans fritidshem om omsorgsbehov finns.

Barnets förskoleplacering påverkar inte beslutet om vilken skola eleven blir placerad på. Det spelar alltså ingen roll vilken förskola eleven har gått på.

I de kommunala skolorna finns ingen syskonförtur.

De fristående skolorna har egna antagningsregler och vissa tar hänsyn till syskonförtur. Kontakta respektive skola för att ta del av deras regler.

Om du inte har fått ditt brev inför skolvalet, finns breven här att ladda ner.

Utskickade brev om skolvalet:

Om du ska flytta till Österåker innan skolstart hösten 2022 och har barn som är född 2016 som ska börja i förskoleklass hösten 2022, bör du göra en skolansökan i samband med skolvalet.

Du behöver styrka att du ska flytta till kommunen genom att uppvisa exempelvis hyres- eller köpekontrakt samt uppge elevens personnummer. Detta gör du genom kommunens servicecenter. Därefter går det bra att göra skolvalet.

Resultatet av skolvalet visas i e-tjänsten skolval när resultatet är klart.

Om du vill söka eller byta skola när skolvalet är avslutat, kan du läsa mer om det på sidan Söka eller byta skola.

Skolskjuts med skolbuss eller taxi beviljas för ett läsår i taget. Ny ansökan med nytt beslut görs inför varje läsår. Skolskjuts med SL-kort kan beviljas för längre tidsperiod.

Ansökan om skolskjuts i form av skolbuss eller taxi ska normalt vara kommunen tillhanda i april varje år. Ansökan om skolskjuts i form av kort till SL-trafik ska vara kommunen tillhanda i början av maj varje år. Ansökningar inkomna under läsåret handläggs löpande.

Handläggningstiden för skolskjutsansökan är cirka tre veckor, men kan vara något längre under perioden maj–augusti.

Läs mer om skolskjuts

Skolskjuts med skolbuss eller taxi beviljas för ett läsår i taget. Ny ansökan med nytt beslut görs inför varje läsår. Skolskjuts med SL-kort kan beviljas för längre tidsperiod.

Läs mer om skolskjuts

Kontakta respektive skola för information om öppet hus. På sidan Grundskolor finns länkar till alla grundskolor i kommunen.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?