Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Filmfestivalen för Mänskliga Rättigheter

För fjärde året i rad har skolelever i Österåker fått möjlighet att se film på temat Mänskliga Rättigheter. Det är kommunen som i samverkan med Filmcentrum ger barn och unga chansen att tänka till kring frågor som berör oss alla.

Över 2000 elever i alla åldrar deltar årligen med sina lärare i filmvisningarna på Facklan under festivalveckan som i år infaller 19–23 november. Varje filmvisningen följdes av ett samtal kring filmens tema. 2017 berättade till exempel skådespelaren Ylva Gustafsson om sin roll i filmen Sameblod, men också om sin egen erfarenhet av samisk kultur. 2018 års tema är "förebilder" och de elever som vill kan delta i en skrivartävling arrangerad av kommunen och Rotary.

Mänskliga Rättigheter Film är en del av kommunens förvaltningsövergripande satsning: Film i Österåker som förutom skolbio erbjuder möjligheten att sommarjobba med film, filmskapande på fritiden, delta i den årliga filmgalan på Berga teater, och sist men inte minst; chansen att skapa film tillsammans med Stockholms Filmfestival Junior under en skoldag.

Mänskliga Rättigheter Filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
tisdag 9 oktober 2018