Som ung i kommunen finns det möjlighet till en rik och kreativ fritid inom friluftsliv, idrott och kultur. I Österåker finns olika typer av mötesplatser och ett brett utbud av föreningar som möter dig i ditt intresse och inspirerar dig till att hitta nya.
Kommunen har tagit fram ett bidrag för ungdomar som heter Ungas egen organisering. Tanken är att skapa ekonomiska möjligheter att förverkliga goda idéer och projekt. Har du en idé som du funderar på om bidraget passar för? Hör av dig till kommunens Ungdomslots så får du veta mer.
I Österåker finns fyra fritidsgårdar som har öppet för dig som går i högstadiet eller är äldre. Det finns många olika aktiviteter att välja mellan. Om du har egna förslag och idéer på verksamheternas innehåll är det möjligt att vara med och påverka detta.
Besök fritidsgårdarnas webbplats
Svenska Kyrkans Ungas Mötesplats, kallad SKUM, är en mötesplats för dig som går på högstadiet eller är äldre. Hit kan du komma som du är för att koppla av, träffa nya och gamla vänner eller spela pingis.
I Österåkers kommun finns ett brett utbud av kultur för unga med möjlighet att både uppleva, vara med och skapa själv.
Österåker har musikskolor som drivs både i kommunal och privat regi. De fyra musikskolorna är Österåkers musikskola, Popskolan, Studiefrämjandets musikskola och Musikhuset. De olika skolorna erbjuder olika inriktning och utbud.
För dig som behöver en plats för att repa och spela finns möjlighet att hyra lokal på fritidsgårdarna Bergagården och Tråsättragården. Här finns även möjlighet till live- och demoinspelningar. Kontakta respektive fritidsgård för mer information och aktuella kostnader.
För dig som är intresserad av dans finns danskurser på Danshuset som har lokaler på Rallarvägen.
Bergagårdens fritidsgård har Stockholm största fritidsgårdsteater och här finns grupper för både nybörjare och rutinerade unga skådespelare. Verksamheten sätter upp regelbundna föreställningar inför publik, såväl komedi som drama.
Åkersberga filmfestival är en årlig tillställning som anordnas av kommunen. Tävlingen är för dig som är mellan 13 och 19 år gammal. Här kan du vara med och tävla med din egen film. Vinnarna koras högtidligt med gala på Berga teater och går därefter vidare till den länsomfattande filmtävlingen Stockmotion.
Bergagårdens fritidsgård har olika typer av konstverksamheter: fotografi, teckning, måleri och andra typer av kreativt skapande. Varje höstlov finns möjlighet att visa dina alster på fritidsgårdarnas konstutställning på Runö kursgård.
På Österåkers bibliotek kan du både låna böcker, datorer och studierum med internetuppkoppling. Här finns även tillgång till skrivare och kopiator.
Vid Åkersberga Sportcentrum finns en utomhusramp med mer än tio olika objekt i betong, mestadels streetbetonade. I parken finns en svängd minibowl, hippar, trappa, banks och curb.
I Österåkers kommun finns många olika föreningar inom bland annat idrott, kultur och friluftsliv. Sök i föreningsregistret för att hitta en förening som passar dig.
I några områden i kommunen finns det platser där du fritt kan röra på dig, sporta och ha kul med dina kompisar när det passar er.
En barn- och ungdomsförening är en ideell förening som anordnar verksamhet för personer mellan 3-20 år. En förening kan anordna aktiviteter inom exempelvis idrott, musik, friluftsliv eller teater. För att föreningen ska få bidrag från kommunen ska ni ha minst 10 medlemmar i åldrarna 3-20 år som bor i Österåkers kommun. Läs mer om de olika bidragen och hur du kommer igång för att starta upp din förening under fliken föreningar/föreningsliv.
Kommunen har ett treårigt samarbetsprojekt med rikstäckande ungdomsorganisationen Reacta, som särskilt stödjer ungdomsföreningar med inriktning Positiv Hälsa. Läs mer om dem på www.reacta.se och hör gärna av dig till kommunens ungdomslots om du har frågor.
För dig som är ung och har en funktionsnedsättning anordnas ytterligare aktiviteter som ett komplement till det ordinarie fritidsutbudet. Aktiviteterna sker i samarbete med våra grannkommuner Täby och Vallentuna.
Ungdomsrådet är ett forum för engagerade ungdomar som bor i kommunen och är mellan 13 och 18 år. Rådet är ett av nio rådgivande organ med möjlighet att ge värdefull input till kommunens styrande politiker. Är du intresserad av att gå med i rådet eller vill veta mer, kontakta kommunens ungdomslots: lottie.skarstedt@osteraker.se
Ta gärna en titt på Ungdomsrådets film om hur du som ung kan påverka i kommunen.
Alla som är folkbokförda i Österåkers kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Ett medborgarförslag kan handla om allt som rör kommunens verksamhet till exempel skola eller kultur. Du kan även lämna din synpunkt eller klagomål.
Redaktör:
Patrik Gosenius