Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Turist

Välkommen till skärgårdskommunen Österåker! Här finns det mycket att se och uppleva som turist, både på fastlandet och i skärgården. På kommunens turistbyrå Information Österåker och den privata turistbyrån på Ljusterö kan du få tips om sevärdheter, boenden och restauranger.

Österåker är en kommun med en fantastisk skärgård och över tusen öar. Ljusterö, Finnhamn, Ingmarsö och Husarö tillhör de största och erbjuder både aktiviteter och stillhet. I Österåkers skärgård finns ett rikt båtliv och många gäst- och naturhamnar samt flera färjelägen. Du når ytterskärgården bekvämt med buss eller bil till Östra Lagnö. På Kyrkogårdsön kan du besöka Siaröfortet, en underjordisk försvarsanläggning som rustats och blivit museum.

I Österåker finns också en vacker landsbygd och ett härligt friluftsliv i kulturlandskap. Här kan du paddla i vikingarnas spår längs Långhundraleden. Roslagsleden och Blå leden är två fina vandringsleder som strålar samman vid Domaruddens friluftsgård, med vedeldad bastu, bad och fiske. För den sportintresserade finns fyra konstgräsplaner, simhall, sporthall, samt sex golfbanor. Bland mycket annat.

Det händer mycket året runt i Österåker. Musikskådespelet Wiraspelen lockar varje sommar tusentals besökare till 1600-talsbruket Wira. Här finns även konstsmidesbutik och servering. Sista helgen i augusti bjuds det på högklassig musik i skärgården på Ljusterö operafestival. Då arrangeras också Kanalens dag med aktiviteter utmed kanalen i Åkersberga. Österåkers kyrkor anordnar konserter och konstnärer har utställningar. Galleri Vågen, Österåkers konsthall, Länsmansgården och Ljusterö konstmuseum har öppet året runt.

Tätorten Åkersberga är knutpunkt för kommunens lokaltrafik. I Åkersberga centrum hittar du all tänkbar service inklusive bibliotek, biograf och teater. Ett rikt serviceutbud finns också på handelsplatsen Pilstugetorget, på Rallarvägen, i Margretelunds centrum, på Ljusterö torg och Ingmarsö.

Turistbyråer

På Information Österåker i Åkersberga centrum finns turistbyrå och kommuninformation. Här kan du få turistinformation om Österåker och Roslagen, boka biljetter till lokala evenemang, upplevelser och boenden, samt köpa gåvor från regionala hantverkare. Här finns också en besöksdator och en interaktiv skärm för dig som vill utforska kommunen på egen hand. Läs mer på Visit Roslagens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På Ljusterö torg finns Information Ljusterö. Du når dem via telefon 08-540 424 01 eller e-post: info@servicepunkten.info. Läs mer på Information Ljusterös webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Helena Cronberg
Senast uppdaterad:
torsdag 26 juli 2018