Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ljusterö

Ljusterö är en av de största öarna i den mellersta delen av Stockholms skärgård. Här har Jussi Björling hållit till en gång i tiden. Under sommarsäsongen vistas det nästan 20 000 personer på ön.

Linanäs och Ljusterö huvud

På Ljusterö finns utkiksplatsen Ljusterö huvud, där du vid klart väder kan se tre mil rakt ut i skärgården. På bergstoppen finns också rester kvar av ett stort betongfundament för kanoner som byggdes under andra världskriget.

En bit ifrån Ljusterö huvud finns Linanäs, där besökarna kan njuta av skärgårdsmiljön och de gamla, fina sekelskifteshusen. Här kan du också besöka den gamla fiskebyn Laggarsvik. Vill du bada finns det ett klippbad med storslagen utsikt över Saxarfjärden, och ett barnbad med sandstrand. Du kan även spela boule och tennis, eller kanske gå en promenad i naturstigen, där det finns en sagostig för barn. Vid Linanäs finns det också ett stort utbud av restauranger.

Operafestival med Kungliga Operan

Jussi Björling besökte ofta Ljusterö. Sommaren 2012 etablerade föreningen Musik på varvet, en operafestival som hyllning till Jussi Björling. Sommaren 2013 ändrades konceptet. Välkända artister som bland annat Titityo, Salem Al Fakir och Magnus Carlsson från Weeping Willows spelar i mitten av sommaren och i slutet av augusti varje år är det en operafestival där det bland annat har varit 200 årsjubileum av Giuseppe Verdi. Konserterna hålls i Ramsmora båthall som förvandlas från vanlig båthall till en förstklassig konserthall med underbar akustik, 1400 platser samt en stor kristallkrona i taket. Biljetter till Operafestivalen köps via föreningen Musik på varvets webbsida.

Konstnärernas Ljusterö

Ljusterö har under flera decennier varit en konstnärs-ö, många kända konstnärer som Carl Larsson, Bruno Liljefors och J.A.G Acke har besökt och inspirerats av Ljusterö genom åren. Än idag kan besökare hitta spår av konstnärskap genom ett besök på Ljusterö konstmuseum. I museet erbjuds guidade visningar av Claes Moser som är konstexpert, mer känd som en av konstexperterna i SVT:s Antikrundan. Ljusterö konstmuseum inrymmer också en turistbyrå med presentbutik.

Till Ljusterö kan du ta dig med bil, buss eller båt. En bilfärja går från Östanå färjeläge året runt.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
måndag 17 juli 2017