Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Finnhamn

Finnhamn är en ö som erbjuder äventyr, smakupplevelser samt gårds- och naturvandringar. På ön finns det också möjlighet att köpa lokalproducerade råvaror på Idholmens gård. Finnhamn erbjuder upplevelser året runt.

Kafé och restaurang

Finnhamn är en skärgårdsö som ligger i Österåkers kommun. Landskapet är hav, klippor och öar. Finnhamn har under en längre tid varit en plats som turister har åkt till. Runt förra sekelskiftet samlade kol- och kokshandlare Rönström sina vänner i den stora sommarvillan som senare blev till ett pensionat. Idag är det två personer som tillsammans driver öns vandrarhem som har öppet året runt samt en restaurang. Restaurangen har två olika varianter av serveringar. Krogen har servering på verandan och på takbaren, som ligger bland trädkronorna. Från takbarens servering kan du se ut över Stockholms skärgård.

Aktiviteter och sevärdheter

På ön finns flera andra sevärdheter och aktiviteter. Intill restaurangen finns Sliphuset som är en middagslokal för meny- och temamiddagar, för grupper mellan 40 och 120 personer. Det är ett gammalt båthus med portar som är öppna mot havet. Ön har också en sommarbutik som säljer matvaror och lokala produkter. På ön finns det också en gård som säljer lokala råvaror och som också erbjuder dig gårdsvandring. För mer aktiviteter på ön så finns den timslånga Naturstigen och äventyrsbanan för barn. Andra aktiviteter som Finnhamn erbjuder är att spela lagspel, bada bastu, hyra roddbåt, kajaker och spela paintball.

Ta dig till Finnhamn

För att åka till Finnhamn finns det olika alternativ. Privatbåtar kan lägga till vid gästhamnen eller naturhamnarna runt ön. Cinderellabåtarna, Waxholmsbolaget, SeaCab taxi, SeaCab (reguljära Waxholmbåtar), Svartsö Sjötaxi och svävare transporterar besökare dagligen till ön.

Foto: Ulrika Palmblad

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
fredag 17 maj 2019