Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Öar i skärgården

I Österåkers skärgård finns spännande besöksmål för alla smaker och alla åldrar. Här hittar du inspirationsplatserna för bland annat Stieg Larsson och Elsa Beskow. Du hittar även skärgårdshus från 1800-talet, militärförsvar från första världskriget eller kanske vill du till exempel se Klövsjöfår? Välkommen ut i skärgården!

Ljusterö

Ljusterö har länge varit en plats som konstnärer som Carl Larsson och Bruno Liljefors har åkt till för att få inspiration. Idag driver konstexperten Claes Moser Ljusterö konstmuseum där du hittar spår efter de stora konstnärerna.
På Ljusterö kan du även promenera upp på berget Ljusterö huvud där du kan se Globen på flera mils avstånd. Mer om Ljusterö i länken.

Finnhamn

På Finnhamn finns en blandning av harmoni och äventyr. Testa äventyrsbanan eller ta en lugn promenad på skogsvägarna eller passa på och gå en gårds- och naturvandring. Mer om Finnhamn i länken.

Husarö

Upplev känslan att gå på vägarna som författarna Stieg Larsson och Elsa Beskow gick på när de hittade inspirationen till sina böcker. Här har även före detta statsministern Per-Albin Hansson gått promenader. Husarö är även känt för lotsverksamheten som bedrevs från 1400-talet fram till 1900-talet. Mer om Husarö i länken.

Ingmarsö

Känn farten när du töltar fram på en islandshäst mitt i Stockholms skärgård och se den vackra naturen omkring dig. Runt omkring ser du skärgårdshusen som är från 1800-talet. Om du vill ta dig fram på ett annat sätt, finns det cykeluthyrning så att du kan cykla på de breda grusvägarna. Intill Ingmarsö ligger också Brottö naturreservat, ​som landskap som du kan se hur det såg ut på medeltiden. Mer om Ingmarsö i länken.

Nässlingen

Nässlingen var tidigare ett skärgårdshemman och är idag ett besöksmål för alla åldrar. Här kan du bland annat promenera i ett motionsområde, bada och utöva aktiviteter som kubb eller ro roddbåt. Mer om Nässlingen i länken.

Siaröfortet

Siaröfortet byggdes under första världskriget och var ett led i moderniseringen av försvaret av Stockholm. Här kan du leva dig tillbaka till den tiden, besök museet med eller utan guide. Här finns också bland annat kafé och bastu. Mer om Siaröfortet i länken.

Äpplarö

Äpplarö är en ö som ligger norr om Ingmarsö. Här hittar du ett naturreservat med mellanskärgårdsnatur med betande Klövsjöfår samt Hedemorahöns. Mer om Äpplarö i länken.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
fredag 17 maj 2019