Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Biskopstuna

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen kan ha uppförts redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som också ägde det närbelägna Tuna gård. Du kan besöka borgen genom att låna nyckeln på Österåkers bibliotek eller på Information Österåker i Åkersberga. Sommartid 2018–2019 genomförs en arkeologisk forskningsundersökning och amatörarkeologisk kurs vid borgen.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som senare byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Arkeologisk utgrävning 2018

Den 6–31 augusti 2018 pågick en forskningsundersökning vid borgruinen. Med utgångspunkt i en georadarundersökning från 2014 undersöktes en del om området i borgens närhet. En amatörarkeolgisk kurs arrangerades, där 42 personer deltog. Förutom en vecka i fält, inkluderade kursen en endagsutbildning och uppföljning av resultaten. Kursen leddes av arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius-Jörpeland från Arkeologerna. En fortsättning på projektet planeras till augusti 2019. Information kommer att publiceras här.

Läs mer om sommarens undersökning vid Biskopstuna på Arkeologernas webbplats: arkeologerna.com/uppdrag/biskopstunalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Reportage i Vetenskapsradion Historia

Sveriges Radios program Vetenskapsradion Historia sände i november 2018 reportaget "Livet vid borgen" om utgrävningarna vid Biskopstuna.

Lyssna på programmet här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto från forskningsgrävningen vid Biskopstuna i augusti 2018. Foto: Birgit Lindholm

Foto från forskningsgrävningen vid Biskopstuna i augusti 2018. Foto: Birgit Lindholm

 

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
tisdag 6 november 2018