Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Biskopstuna

Biskopstuna borgruin är en av få medeltida borgruiner i Stockholmstrakten. Borgen bör ha uppförts någon gång under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som också ägde det närbelägna Tuna gård. Ruinen är belägen i ett villaområde i Österskär. Den är låst, men du kan besöka borgen genom att låna nyckeln på Österåkers bibliotek eller på Information Österåker i Åkersberga. Under sommaren 2018 händer en hel del vid borgen.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som senare byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Ny arkeologisk utgrävning 2018

Den 6–31 augusti 2018 pågår en forskningsutgrävning vid borgruinen. En georadarundersökning från 2014 visar strukturer under marken intill borgen som inte är kända sedan tidigare. Dessa ska nu undersökas av arkeologer tillsammans med allmänheten, som ges möjlighet att vara med och gräva fram historien. Forskningsutgrävningen arrangeras av Österåkers kommun och Arkeologerna, som är en del av myndigheten Statens historiska museer. 

Österåkers kommun och Arkeologerna gör det också möjligt att i kursform delta som privatperson i utgrävningen. Förutom en vecka i fält, inkluderar kursen en endagsutbildning och uppföljning av resultaten. Kursen är avgiftsbelagd. Kursen leds av arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius-Jörpeland från Arkeologerna.

– Det här är en unik chans att få vara med på en spännande utgrävning där deltagarna får lära sig hur arkeologen kan avslöja Biskopstunas dolda historia, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.

Följ arbetet!

Du kan följa det arkeologiska arbetet på Arkeologernas webbplats: arkeologerna.com/uppdrag/biskopstunalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto från forskningsgrävningen vid Biskopstuna i augusti 2018. Foto: Birgit Lindholm

Foto från forskningsgrävningen vid Biskopstuna i augusti 2018. Foto: Birgit Lindholm

Spännande aktiviteter för hela familjen i augusti

Samtidigt som utgrävningen pågår arrangerar Österåkers kommun och Österåkers hembygds- och fornminnesförening visningar och barnaktiviteter på platsen.

Denna verksamhet sker på tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 12–15 under hela utgrävningstiden, samt på Arkeologidagen den 26 augusti.

– De nationella målen för kulturmiljö betonar vikten av att skapa delaktighet i kulturmiljöarbetet. Tillsammans med hembygdsföreningen har kommunen tagit fram ett spännande program för allmänheten i anslutning till utgrävningen vid Biskopstuna. Vi hoppas på att få möta många och fortsätta dialogen om hur den här platsen kan värnas och utvecklas, säger Birgit Lindholm, kultursekreterare i Österåkers kommun.

Allmänna visningar

Allmänna visningar tisdagar, onsdagar och torsdagar under perioden 7–30 augusti:

  • Klockan 13: Visning av borgruinen
  • Klockan 14: Visning av utgrävningen

Barnverksamhet

Barnverksamhet tisdagar, onsdagar och torsdagar 7–16 augusti samt den 26 augusti:

  • Klockan 12–15: Leta efter arkeologiska fynd i barnens egen undersökning

Arkeologidagen den 26 augusti

Arkeologidagen hålls runt om i hela Sverige söndagen den 26 augusti och då händer det en hel del i just Biskopstuna.

Följ med på en spännande resa till det förflutna och se vad jorden gömmer. Besök den pågående arkeologiska undersökningen vid Biskopstuna, ärkebiskopens borg i Österåkers kommun.

Det blir barnverksamhet och visningar av borgen på svenska, tyska och spanska. Möt arkeologen Ann-Mari Hållans Stenholm och osteologen Louise Evanni som berättar om teorier och fynd från den pågående grävningen.

Tid: 26 augusti klockan 12–15
Plats: Biskopstuna borgruin i Österskär (Borgvägen/Allévägen)

En georadarundersökning från 2014 avslöjade okända strukturer under marken intill den medeltida borgen. Där tycks finnas murar, stenlagda ytor och kanske en brunn.

I ett spännande samarbete mellan Österåkers kommun och Arkeologerna i samverkan med Österåkers hembygds- och fornminnesförening genomförs en forskningsundersökning och en amatörarkeologisk kurs med syfte att ta reda på vad som döljer sig i marken utanför borgruinen. Grävningen pågår 6–31 augusti 2018, under ledning av Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius-Jörpeland från Arkeologerna.

Program Arkeologidagen Biskopstuna 26 augusti

Klockan 12–15
Barnverksamhet: Leta efter arkeologiska fynd i barnens egen undersökning

Klockan 12
Introduktion till Biskopstuna borgruin (svenska) (30 minuter)

Klockan 12.30
Osteologen visar och berättar om benfynd vid Biskopstuna (30 minuter)

Klockan 13
Introduktion till Biskopstuna borgruin (tyska) 30 minuter

Klockan 13
Människor och möten i Biskopstunas närhet. En forskningsundersökning och en amatörarkeologisk kurs.Ann-Mari Hållans Stenholm berättar 45 minuter

Klockan 14.30
Introduktion till Biskopstuna borgruin (spanska) 30 minuter

Klockan 14.30
Ann-Mari Hållans Stenholm: Om den pågående undersökningen 30 minuter

Hela dagen:
Barnverksamhet: Leta efter arkeologiska fynd i barnens egen undersökning. Osteologen visar och berättar om benfynd vid Biskopstuna. Träffa deltagare i grävkursen. Spontanvisningar hålls av hembygdsföreningens guider.

Ingen anmälan krävs för Arkeologidagen, visningar eller barnverksamhet. Välkommen!

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
torsdag 23 augusti 2018