Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Biskopstuna

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen kan ha uppförts redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna. Du kan besöka borgen genom att låna nyckeln på Österåkers bibliotek. Sommartid 2018–2020 genomförs en arkeologisk forskningsundersökning och amatörarkeologiska kurser vid borgen.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som senare byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Arkeologiska utgrävningar 2018-2020

Den arkeologiska forskningsundersökningen pågår sommartid i borgruinens omgivningar. Hittills har delar av de plana gräsytorna söder och sydväst om borgruinen undersökts. I samband med undersökningen arrangeras amatörarkeologiska kurser. Kurserna har varit två-fyra dagar långa och omfattat utbildning, fältarbete och uppföljning av resultaten. Kursen leds av arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius-Jörpeland från Arkeologerna. 2018 medverkade 42 kursdeltagare och 2019 48 stycken.

2020 års kurs

I augusti genomförs den tredje och sista säsongen av den planerade forskningsundersökningen. Nu satsar vi på att slutföra det påbörjade arbetet och följa olika trådar och uppslag så långt vi hinner. Två amatörarkeologiska kurser om fyra dagar erbjuds. I år krävs tidigare medverkan vid Biskopstuna för att kunna söka.

Läs mer och anmäl dig här.

Öppet hus och visningar

Du kommer att kunna följa det pågående arbetet. Vi erbjuder öppet hus, allmänna visningar och ett specialprogram under Arkeologidagen den 30 augusti. Dessutom kan du alltid ta del av undersökningen på projektets blogg. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Datum för öppet hus och visningar publiceras här nedan eftersom.

Reportage i Vetenskapsradion Historia

Sveriges Radios program Vetenskapsradion Historia sände i november 2018 reportaget "Livet vid borgen" om utgrävningarna vid Biskopstuna 2018.

Lyssna på programmet här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hitta till Biskopstuna via länkad kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bildspel från forskningsgrävningen vid Biskopstuna i augusti 2018 och september 2019.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
måndag 16 mars 2020