Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Åkers kanal

Åkers kanal är resterna från farleden Långhundraleden, som vikingarna färdades på när de skulle ta sig från Östersjön till Uppsala. Idag kan du njuta av ett vackert rekreationsområde. Promenera längs kanalen eller ta en tur i den i kanot.

Långhundraleden

Åkers kanal är en rest av en farled som har fått namnet Långhundraleden. Den gick genom Österåker under bronsåldern, vikingatiden och ända in i medeltiden. Det var den stora vattenfarleden mellan Uppsala och Östersjön. Den gick från Tunaviken vid Trälhavet via Åkers å, dagens Åkers kanal, och genom Garnsviken vidare mot Uppsala. Österåker hade då ett strategiskt viktigt läge vid Långhundraledens mynning.

Landhöjningen gjorde att leden grundades upp efterhand, och människor blev tvungna att skjuta båtarna på land vissa sträckor. Leden betydde mycket för förbindelserna i sydöstra Uppland under hela medeltiden. Runt 1820 hade inte ångmaskinen och tåget slagit igenom. På landbacken fraktades gods med häst och vagn. Detta gjorde landtransporter dyra och långsamma. Till sjöss seglades stora laster till låg kostnad. Det var lönsamt för bönderna som bodde runt Garnsviken.
De lastade bland annat ved och spannmål vid sina egna bryggor. De kunde utan omlastningar segla båten till marknaden i Stockholm, där varorna kunde säljas till bästa pris.

Byggandet av Åkers kanal

Kanalen byggdes 1822-1824. Det var staten som betalade byggnationen. De som grävde var indelta soldater och arbetet skedde i militär regi. Sverige hade nyligen förlorat Finland och staten ville utveckla landet, bättra på kommunikationerna och främja handel. Trafiken öppnades 1825. De första tio åren passerade hundra fartyg om året. Behovet av regelbundna förbindelser med Stockholm blev allt större bland ortsborna, och den första passagerarbåten sattes i trafik på 1850-talet. Från 1880-talet var det Ångfartyget Åkers Kanal som gick på rutten Stockholm-Brottby. Hon kallades i folkmun för Tuppen eftersom hon väckte folk med ångvisslan på sin tur från Brottby tidigt om morgnarna. Bottentröskeln hindrade genomfart vid Täljö från 900- talet men området vid Gottsundaborgen kan ha fungerat in i medeltiden som omlastningsplats för inlandsgående båtar.

Dagens Åkers kanal

Idag är Åkers kanal kulturminnesförklarad. På sommarhalvåret kan du slussa med din båt, eller paddla kajak och kanot. Kanot kan hyras hos Roslagens Marincenter. Du kan också gå den sex kilometer långa promenadslingan längs kanalen, Hälsans stig. Kanalens dag är ett återkommande evenemang med aktiviteter som arrangeras i slutet av augusti varje år. Under dagen kan du bland annat uppleva Tupp-Racet, en tävling där deltagarna med hjälp av vind och vattenströmmar tar sig fram på kanalen i små plastbåtar.

Åkers kanal är numera en av Upplands längsta och vackraste kanotleder, kantad av gravfält från vikingatiden. Längs leden finns fina badplatser, bland annat vid Garnsviken. Det finns även rastplatser och lägerplatser runt kanalen.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
onsdag 26 juli 2017