Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Musik

Österåkersborna älskar musik! I Österåker finns flera körer, föreningsdrivna såväl som kyrkokörer, en orkesterförening, jazz och folkmusik. För barn och unga finns fyra musikskolor. I Österåker anordnas olika musikevenemang varje sommar, bland annat på Ekbacken i centrala Åkersberga och i skärgårdsmiljö.

I Österåker anordnas olika musikevenemang varje sommar. Speciellt för Österåker är att våra scenprogram under sommaren spelas i våra vackraste natur- och kulturmiljöer. Du kan bland annat se när Musik på varvet förvandlar Ramsmora varv till en förstklassig konsertlokal bland grönska på Ljusterö.

Föreningar

Musikintresset inom kommunen är stort. De finns flera musikföreningar och körer i Österåker som spelar och sjunger allt från klassisk musik till jazz och folkmusik. Du hittar mer information om föreningar i kommunens föreningsregister. Om du är intresserad av aktuella evenemang, titta då i Österåkers evenemangskalender.

Musik för barn och unga

Musikintresserade barn och unga kan välja mellan tre utövare som driver musikskoleverksamhet inom kommunen; Österåkers kommunala musikskola, Popskolan och Musikhuset. Alla har lokaler nära centrala Åkersberga. Dessutom erbjuder fritidsgårdarna tillgång till replokaler och studio, liksom möjligheten att själv arrangera konserter för andra ungdomar. Kulturföreningen Livat arrangerar sommarläger och eftermiddagskurser för barn och unga

Musik på varvet

Tre somrar i rad har Ljusterö bjudit på konsertupplevelser utöver det vanliga. Då har Ramsmora Varv & Marina öppnat upp sin båthall för konserter i världsklass, i samarbete med Ljusterö Operasommar, Musik på Varvet och med hovsångerskan Lena Nordin som konstnärlig ledare. Båthallens förnämliga akustik har lockat Kungliga Operan att gästspela med solister, kör och orkester. Under 2016 tar Musik på varvet en paus.

Smestivalen

Ingmarsö har sedan några år tillbaka en egen musikfestival i juli månad. Smestivalen är en konst- och musikfestival av och för ungdomar, värd en tur ut i Österåkers vackra skärgård.


Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
torsdag 2 maj 2019