Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Mitt Österåker

Mitt Österåker är ett deltagarbaserat konstverk där ungdomar och seniorer från Österåker delar med sig av sina tankar om bo och leva i kommunen. Konstnären Markus Emilsson leder projektet.

Start för Mitt Österåker flyttas fram. Startdatum kommer meddelas här senare. Du kan fortfarande skicka in en Intresseanmälan för deltagande i konstprojektet! Anmälan finner du längre ner på sidan.

12 dörrar, 12 platser, 12 berättelser

Förra sommaren skapades konstverket Mitt Åkersberga. Det var ett deltagarbaserat konstverk där 10 ungdomar från Österåker delade med sig av sina tankar om att växa upp och leva i kommunen. Det färdiga konstverket bestod av åtta stycken videopromenader som fanns tillgängliga för allmänheten att ta del av runt om i Åkersberga tätort. I år kommer vi bygga ut detta konstverk och ge plats för seniora berättelser och tankar i fyra nya videopromenader. Konstverkets nya namn är Mitt Österåker.

Tillsammans kommer alla deltagare ha valt 12 olika platser runt om i Österåker och med platsen som språngbräda bjuder de in dig till en ljud- och videopromenad. De 12 videopromenaderna utgör ett tillfälligt offentligt konstverk som du kan ta del av under sommaren 2020.

Starten för varje videopromenad eller snarare ingången till varje berättelse är utmarkerad med en färgad dörr. Du tar del av de olika berättelserna genom din mobiltelefon eller surfplatta samtidigt som du går promenaden som visas i videon. Håll jämna steg med videon så hittar du vägen. Genom att läsa av QR-koden på dörren får du fram rätt promenad och berättelse. För en bra omslutande ljudupplevelse bör du använda hörlurar.

De olika berättelserna utgör ett samlat verk så passa på att söka upp och gå de olika promenaderna under utställningstiden. Berättelserna står i dialog med varandra och tillsammans ger de olika perspektiv om att leva i Österåker och Åkersberga. Ung, gammal, kvinna, man, med funktionsvariationer, olika kulturella erfarenheter och tillhörigheter.

Under projekttiden finns videopromenaderna alltid tillgängliga, så du kan gå dem när du vill på dygnet.

Markus Emilsson – konstnärlig ledare för Mitt Österåker 2020

Markus är utbildad inom glashantverk och videoproduktion. Han har ett starkt intresse för människor, gemenskap och berättelser och hans konstverk utgår ofta från lokala historier och platser.

Under våren 2020 träffar de utvalda åtta deltagarna Markus vid sju tillfällen. Stort fokus ligger på social samvaro och erfarenhetsutbyte kring hur det är att levar i Österåker. Tillsammans besöker ni olika platser i Österåker och på Ljusterö. Utifrån reflektioner och samtal skapar ni tillsammans med Markus de nya videopromenaderna.

Social hållbarhet

Konstprojektet är ett led i kommunens arbete kring social hållbarhet och det globala målet ”Hållbara städer och samhällen”. Tanken är att skapa utgångspunkt för gemensamma samtal kring våra offentliga platser i Österåker, både som individuella konstuttryck och ögonblicksbilder från sommaren 2019–2020, men också kring framväxt av nya offentliga platser.

Österåker är idag en av de kommuner som växer mest i Sverige. Framöver planeras för nya stadsmiljöer med småstadskaraktär och många nya platser för möten och rekreation. Österåkers kommun vill utveckla samtalet med kommunens unga och seniorer för att bättre ta tillvara deras perspektiv i samhällsfrågor och kommunens utveckling.

Intresseanmälan till att delta i konstprojektet Mitt Österåker

Missa inte denna unika möjlighet att vara del av Österåkers kommuns nästa offentliga tillfälliga konstverk! Anmäl här!

Om du av någon anledningen inte har möjlighet att fylla i webbens intresseanmälan så kan du ringa 08-540 810 00

Föreläsning 2 april inställt tills vidare - Mer information kommer senare.


Markus Emilsson

Konstnären har ordet

Mitt Österåker handlar om att se. Att se sin omgivning, sin vardag och sitt sammanhang. Att se de fysiska rummen, våra offentliga platser och titta på dem både i ett makro- och ett mikroperspektiv. Att se något handlar också om att titta bortanför det fysiska. Att lyssna, dofta och känna in. Vilken status har en plats? Vem äger den? Varför finns den? Vad säger platsen om dig och vad kan du berätta om dig själv utifrån en plats?

Plats och människa är ett relationsdrama, vi skapar platser och platser skapar oss. De är vår historia, vår samtid och de bygger vår framtid. Det är inte alltid självklart och lätt att se sammanhangen och möjligheterna kring en plats. Att se något handlar just om det. Det handlar om att vara nyfiken på det stora och det lilla. Att ta in det synliga och lyssna till det dolda. Att avtäcka och formulera sin historia, sina relationer och kanske även uttrycka sina förhoppningar. Att se…att verkligen se, handlar om så mycket mer än att bara titta.

/ Markus Emilsson, konstnärlig ledare för "Mitt Österåker "

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
måndag 16 mars 2020