Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Biografer, film

Österåker är en filmkommun! Film i Österåker, Mänskliga Rättigheter Film, biografen Facklan och Åkersberga filmstudio är delar av det stora utbud filmupplevelser som erbjuds.

Film i Österåker 

Film i Österåker är samlingsnamnet för kommunens satsning på film för barn, unga och äldre. Här ryms skolbio, filmverkstäder, film på fritid, film som sommarjobb, tekniklån för talangutveckling, pilotprojektet VR för äldre och den årliga filmgalan på Berga teater.

Åkersberga filmfestival och filmgala

2014 startade kommunen en filmtävling för unga mellan 13 till och med 19 år, med stöd av Svenska Filminstitutet och Film Stockholm. Årligen tävlar cirka 30 kortfilmer skapade av unga i Österåker. Filmfestivalen är vilande under 2018 som istället blir ett jubileumsår då femårsjubileum för filmgalan tar plats på Berga teater med en kavalkad av tidigare tävlingsfilmer, visning av Bergagården Film och Teaters filmer och mycket annat. Information kommer att finnas på fritidsgardarna.se/filmfestivallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmverkstäder

Skolklasser kan boka filmverkstäder i samverkan med Stockholms Filmfestival Junior, för att få hjälp skapa tävlingsfilmer för deltagande i ”1 minut film” eller ”Stockmotion” under 2018. Läs mer på Film i Österåker.

Filmfestival för Mänskliga Rättigheter

En vecka i november bjuds samtliga skolor i Österåker in till Filmdagar för Mänskliga Rättigheter. Skolbio visas då på Berga teater och biograf Facklan på olika teman som berör mänskliga rättigheter. Efter varje visning följer ett filmsamtal. Programmet finns att läsa på mrfilmfestival.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från september. 

Biografen Facklan

Biografen Facklan invigdes 1978 då det nya föreningshuset stod färdigt. Under 2011 införskaffades den nya digitala projektorn som möjliggjorde 3D-visningar och livesändningar från de största teatrarna och operorna i världen. Facklan har cirka 170 platser samt en nyrenoverad foajé och salong.

Biografen Facklanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åkersberga Filmstudio

På biografen Facklan visar Åkersberga Filmstudio film för sina medlemmar varje vecka. Medlemsfilmer visas klockan 15.00 på torsdagar, och klockan 19.00 på onsdagar och torsdagar. Medlemskort krävs och gäller för elva filmer per säsong. Du kan bland annat köpa det i anslutning till en visning.
För mer information kontakta:
Mats Sladö 08-540 654 36
Eddie Vivenius 070-436 11 99.

Åkersberga Filmstudiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bergagårdens filmgrupp

På Bergagården i centrala Åkersberga finns en filmgrupp där du som är 13 år och äldre kan anmäla dig för att delta i produktion av en spelfilm. Filmgruppen träffas under höst- och vårterminen och spelar in film under maj och början av juni. Den årliga premiären sker vid filmgalan på Berga teater i augusti tillsammans med Åkersberga filmfestival.

Tekniklån

Från 2017 kan du som filmat tidigare och är över 18 år söka lån av filmteknik mot avtal på Bergagården. Detta är ett led i talangutveckling kring film i Österåker. Läs mer på Film i Österåker.

Film i Österåker

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
onsdag 4 september 2019