Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Biografer, film

Österåker är en filmkommun! Åkersberga filmfestival, kommunens skolbio och biografen Facklan är delar av det stora utbud filmupplevelser som erbjuds. Det finns något för alla.

Åkersberga filmfestival 

Åkersberga filmfestival är samlingsnamnet på en filmtävling för unga under våren och på kommunens filmdagar för skolan under hösten.

2014 startade kommunen en filmtävling för unga mellan 13 till och med 19 år, med stöd av Svenska Filminstitutet och Stockholms läns landsting. 2016 tävlade 30 filmer.
Tävlingen har ett tema som förnyas varje år. Åkersberga filmfestival arrangeras i samverkan med Stockmotion som är Stockholms läns filmfestival, Filmbasen, biografen Facklan, och publikens pris sponsras av Österåker Första Frukost Rotaryklubb.

Tävling 2017

Årets tävlingstema är På väg.

28 november - 25 maj pågick Åkersberga Filmfestivals filmtävling 2017. Information om tävlingen som startar årligen i november finns på fritidsgardarna.se/filmfestivallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skolklasser kan boka filmverkstäder för att få hjälp att skapa tävlingsfilmer. Filmverkstäderna startar nästa gång till höstterminen 2017.

Filmfestival för Mänskliga Rättigheter

Österåkers kommun deltog 2015 i antirasistiska filmdagar med fokus på mänskliga rättigheter genom skolbiovisningar med inbjudna samtalsledare. 2016 byter filmdagarna namn till Filmdagar för Mänskliga Rättigheter. Skolbio visas då på Berga teater och Facklan under 21-25 november. Alla skolor i kommunen bjuds in att delta och kan anmäla sig via mrfilmfestival.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En skrivartävling är kopplad till filmdagarna. Mer information om tävlingen finns på webbplatsen Pedagog Österåker.

Filmdagarna arrangeras i samverkan med Filmcentrum, Folkets Hus - biografen Facklan, Åkersberga filmstudio, Stockholms Filmfestival Junior och får stöd av Österåker Första Frukost Rotaryklubb.

Biografen Facklan

Biografen Facklan invigdes 1978 då det nya föreningshuset stod färdigt. Under 2011 införskaffades den nya digitala projektorn som möjliggjorde 3D visningar och livesändningar från de största teatrarna och operorna i världen. Facklan har cirka 170 platser och nyrenoverad foajé och salong.

Åkersberga Filmstudio

På biografen Facklan visar Åkersberga Filmstudio film för sina medlemmar varje vecka. 
Medlemsfilmer visas klockan 15.00 på torsdagar, och klockan 19.00 på onsdagar och torsdagar. Medlemskort krävs och gäller för elva filmer per säsong. Du kan bland annat köpa det i anslutning till en visning.
För mer information kontakta:
Mats Sladö 08-540 654 36
Eddie Vivenius 070-436 11 99.

Bergagårdens filmgrupp

På Bergagården i centrala Åkersberga finns en filmgrupp dit du som är 13 år och uppåt kan anmäla dig för att delta i produktion av en spelfilm.
Filmgruppen träffas under höst- och vårterminen och spelar in film under maj och början av juni. Den årliga premiären sker vid filmgalan på Berga teater i augusti tillsammans med Åkersberga filmfestival.

ReelYou

Från 2017 kan du som filmat tidigare och är över 18 år söka lån av filmteknik mot avtal  på Bergagården.

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
fredag 28 juli 2017