Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Barn- och ungdomskultur

Barn och unga kan delta i kommunens kulturliv genom förskolan, skolan eller på fritiden. Bibliotek, ungdomsgårdar, musikskolor, föreningar och privata aktörer erbjuder möjlighet att delta i allt från musik, dans, teater, film och bokcirklar. För barnfamiljer erbjuds scenkonst och skapande under helger.

Kultur i förskola och skola

Kommunens barn och unga erbjuds varje termin kostnadsfria föreställningar med teater, musik, dans eller skolbio på Berga teater, programrummet i Österåkers bibliotek eller på Facklan i samverkan med Folkets Hus. Samtliga förskolor och skolor i Österåkers kommun omfattas av erbjudanden.

Platser kan bokas av personal i bokningssystemet Kulturboka här intill. Kulturrådets bidrag till en skapande skola söks och beviljas årligen bidrag från Kulturrådet.

Metodverkstan som är en av Kulturknutens lokaler, är öppen för skapande verksamhet, och kan bokas av förskolor och dagbarnvårdare i kommunen och håller ibland söndagsöppet. Österåkers bibliotek erbjuder bokprat då biblioteket ger boktips till skolklasser för att väcka läslusten hos barn. För bokning kontaktar du Österåkers bibliotek.

Familjelördag och skapande söndag

Lördagar är familjedag. I evenemangskalendern kan du se vilka lördagar vi erbjuder till exempel barnteater och konserter för familjer på Berga teater eller på Österåkers bibliotek. På Metodverkstan och andra platser runt om i kommunen kan du skapa mitt dina barn utvalda söndagar under vår och höst. Läs vilka i evenemangskalendern.

Kultur under loven

Under sportlov, påsklov och höstlov hittar du många spännande barn- och ungdomsaktiviteter på bland annat biblioteket, i Metodverkstan eller på Berga teater.

Österåkers musikskolor och körer

Österåker har tre musikskolor, både i privat och kommunal regi. De tre musikskolorna är Musikhuset, Popskolan och Österåkers musikskola. Inom Österåker Östra Ryds församling finns barnkörer och en gosskör.

Dans, teater och film på fritiden

För barn och unga intresserade av dans finns möjlighet att delta i danskurser på Danshuset eller Funkykidz med lokaler nära centrum. Teaterintresserade barn och unga kan delta i Bergagårdens film- eller teatergrupper Livats artistskola undervisar i dans, teater och musik.

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Senast uppdaterad:
onsdag 11 oktober 2017