Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skidspår och isar

Vintrarna här i kommunen kan vara både kalla och snörika. Ett helt nytt landskap uppenbarar sig, och med det också många härliga vinteraktiviteter. Vad sägs om att åka skidor i något av de preparerade spåren eller att åka långfärdsskridskor på våra sjöisbanor?

Skidspår​

Nu har den första snön kommit och med den många önskemål om skidspår. Men för att kunna preparera skidspår behövs mer snö än man tror.

När skidspår spåras

För att kunna preparera skidspår behövs mer snö än man tror. Det krävs över en decimeter packad snö innan man kan göra fina skidspår. Och för att packa en decimeter snö måste det falla ungefär 4 decimeter.

Vi gör skidspår när mängden snö tillåter det. Framför allt prepareras spåren på Domarudden där vi börjar med 2,5 kilometer sedan 5 kilometer och därefter skogsbilvägar och 10 kilometer. Röllingby backar får också spårade skidspår när det finns tillräckligt mycket snö.

I Hacksta friluftsområde görs inga skidspår men snön packas för att du ska kunna ta sköna vinterpromenader. På Österåkers Golfbana gör Åkersberga Sportklubb tillsammans med Österåkers Golfklubb fina skidspår.

Vi har kontrollerat snömängden den 8/2 på våra spår. Det är inte tillräckligt med snö ännu för att preparera för skidspår.

Domarudden

Spår

Status

Senast uppdaterad

2,5 kilometer (elljusspår)

Spårat enkelspår

snöbrist

5 kilometer

Spårat enkelspår

snöbrist

10 kilometer

Spårat enkelspår

snöbrist

En skogsbilsväg

Spårat enkelspår

snöbrist



Röllingby backar

Spår

Status

Senast uppdaterad

Cirka 800 meter

Spårat enkelspår

 snöbrist



Hacksta

Spår

Status

Senast uppdaterad

2,5 kilometer

packat för promenader och skating

snöbrist

Regler i skidspåren

Enligt Allmänna Lokala Ordningsföreskrifter (19 §) får inte löpning, ridning, promenader eller cykling ska i anlagda skidspår samt att medföljande hund inte får uppehålla sig i anlagda skidspår avsedda  för klassisk åkning.

 

Sjöisbanor/Plogade isar

Domarudden

ca 1670 m rundbana plogad 10/2

Garnsviken

Plogat från Garnsviken upp mot Brottby samt inne i Stavaviken 10/2

Sätterfjärden

Vi har kontrollerat tjockleken på isen på Sätterfjärden. Den är ännu för tunn för att ploga med maskin, 10/2.


Säkerhet på isen

Observera att du alltid åker på egen risk på sjöisar, inga sjöisar är helt säkra. Is är färskvara och några garantier kan inte ges. En snötäckt is kan vara förrädisk och förändras snabbt. Det är lätt ta miste på isens kvalitet. Därför är det viktigt att du kontrollerar isen innan du ger dig ut. Isen är ofta svag vid områden som är påverkade av strömmar, till exempel vid tillflöden, frånflöden, sund, uddar, utsläpp och grund. Det är också vanligt att isen är svag vid broar, bryggor vass och branta klippor. Kom ihåg att vara försiktig och ha ordentligt med säkerhetsutrustning med dig ut på isen. Åk gärna i sällskap med någon eller några.

Mer information om säkerhet på isen hittar du på webbplatsen Issäkerhet, som bland annat Svenska livräddningssällskapet står bakom. En länk finns under rubriken Mer information. 

Redaktör:
Yvonne Lantz

Senast uppdaterad:
fredag 17 februari 2017
Sakkunnig:
Peter Kjell