Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skidspår och isar

Vintrarna här i kommunen kan vara både kalla och snörika. Ett helt nytt landskap uppenbarar sig, och med det också många härliga vinteraktiviteter. Vad sägs om att åka skidor i något av de preparerade spåren eller att åka långfärdsskridskor på våra sjöisbanor?

När skidspår spåras

För att kunna preparera skidspår behövs mer snö än man tror. Det krävs över en decimeter packad snö innan man kan göra fina skidspår. Och för att packa en decimeter snö måste det falla ungefär 4 decimeter.

Vi gör skidspår när mängden snö tillåter det. Framför allt prepareras spåren på Domarudden där vi börjar med 2,5 kilometer sedan 5 kilometer och därefter skogsbilvägar och 10 kilometer. Röllingby backar får också spårade skidspår när det finns tillräckligt mycket snö.

I Hacksta friluftsområde görs inga skidspår men snön packas för att du ska kunna ta sköna vinterpromenader. På Österåkers Golfbana gör Åkersberga Sportklubb tillsammans med Österåkers Golfklubb fina skidspår.

Regler i skidspåren

Enligt Allmänna Lokala Ordningsföreskrifter (19 §) får inte löpning, ridning, promenader eller cykling ska i anlagda skidspår samt att medföljande hund inte får uppehålla sig i anlagda skidspår avsedda  för klassisk åkning.

 

Sjöisbanor/Plogade isar

Säkerhet på isen

Observera att du alltid åker på egen risk på sjöisar, inga sjöisar är helt säkra. Is är färskvara och några garantier kan inte ges. En snötäckt is kan vara förrädisk och förändras snabbt. Det är lätt ta miste på isens kvalitet. Därför är det viktigt att du kontrollerar isen innan du ger dig ut. Isen är ofta svag vid områden som är påverkade av strömmar, till exempel vid tillflöden, frånflöden, sund, uddar, utsläpp och grund. Det är också vanligt att isen är svag vid broar, bryggor vass och branta klippor. Kom ihåg att vara försiktig och ha ordentligt med säkerhetsutrustning med dig ut på isen. Åk gärna i sällskap med någon eller några.

Mer information om säkerhet på isen hittar du på webbplatsen Issäkerhet, som bland annat Svenska livräddningssällskapet står bakom. En länk finns under rubriken Mer information. 

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Katrin Bauer
Senast uppdaterad:
måndag 17 juli 2017