Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skidspår och isar

Vintrarna här i kommunen kan vara både kalla och snörika. Ett helt nytt landskap uppenbarar sig, och med det också många härliga vinteraktiviteter. Vad sägs om att åka skidor i något av de preparerade spåren eller att åka långfärdsskridskor på våra sjöisbanor?

Skidspår​

Nu har den första snön kommit och med den många önskemål om skidspår. Men för att kunna preparera skidspår behövs mer snö än man tror.

Det krävs över en decimeter packad snö innan man kan göra skidspår. Och för att packa en decimeter snö måste det falla ungefär fyra decimeter.

Då snötillgången tillåter gör vi skidspår. Framför allt är det spåren på Domarudden som prepareras, i prioriteringsordning 2,5 kilometer, 5 kilometer, skogsbilvägar och sist 10 kilometer. Då snötillgången tillåter ser vi även till att skapa spår på Röllingby backar. I Hacksta friluftsområde görs inga skidspår men snön packas för att möjliggöra sköna vinterpromenader. På Österåkers Golfbana gör Åkersberga Sportklubb tillsammans med Österåkers Golfklubb fina skidspår.

Domarudden

2,5 kilometer (elljusspår) packat och spårat 10 november

5 kilometer packat 9 november

10 kilometer packat 9 november samt 1 skogsbilvägar är spårad 10 november

Röllingby backar

Cirka 800 meter packat 9 november spårat enkelspår 11/11

Hacksta

2,5 kilometer packat för promenader och skating

Viktigt att tänka på

Enligt Allmänna Lokala Ordningsföreskrifter (19 §) får inte löpning, ridning, promenader eller cykling ska i anlagda skidspår samt att medföljande hund inte får uppehålla sig i anlagda skidspår avsedda  för klassisk åkning.

Sjöisbanor

Så fort vi anser att det är säkert att gå ut och ploga upp isbanor på sjöisarna lägger vi ut informationen om vilka isar som är plogade. 

Säkerhet på isen

Observera att du alltid åker på egen risk på sjöisar, inga sjöisar är helt säkra. Is är färskvara och några garantier kan inte ges. En snötäckt is kan vara förrädisk och förändras snabbt. Det är lätt ta miste på isens kvalitet. Därför är det viktigt att du kontrollerar isen innan du ger dig ut. Isen är ofta svag vid områden som är påverkade av strömmar, till exempel vid tillflöden, frånflöden, sund, uddar, utsläpp och grund. Det är också vanligt att isen är svag vid broar, bryggor vass och branta klippor. Kom ihåg att vara försiktig och ha ordentligt med säkerhetsutrustning med dig ut på isen. Åk gärna i sällskap med någon eller några.

Mer information om säkerhet på isen hittar du på webbplatsen Issäkerhet, som bland annat Svenska livräddningssällskapet står bakom. En länk finns under rubriken Mer information. 

Redaktör:
Yvonne Lantz

Senast uppdaterad:
tisdag 15 november 2016
Sakkunnig:
Peter Kjell