Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Motionsspår och vandringsleder

I Österåkers finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Kommunens motionsspår och vandringleder går genom olika miljöer som skog, mark och parker. Några är backiga och andra är plana. De går på skogsstigar, grus och asfalt. Kort sagt, det finns något för alla.

Att röra sig och att befinna sig i skog och natur har goda hälsoeffekter. Många sjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdomar, vissa former av diabetes och benskörhet kan förebyggas genom att regelbundet röra sig. Och man behöver inte vara sportig för att njuta av rörelse i Österåkers kommun. Besök och njut av kommunens fina motionsspår och vandringsleder.

Motionsspår

Hackstaspåren

Hackstaspåren ligger alldeles intill Österåkers sportcentrum. Det är kanske kommunens backigaste spår. Den som vill ha en riktig utmaning kan dessutom ta sig upp på den gamla skidbacken. I Hacksta finns ett 2,5 kilometer långt elljusspår och ett 5 kilometer. Elljuset tänds vid skymning till cirka klockan 22.00 belysning är även tänd på morgonen från klockan 06.00 till cirka klockan 09.00.

Söraspåret

Söraspåret ligger precis mellan Söraområdet och Margretelund. Slingan är ett 1,2 kilometer långt elljusspår på 1 206 meter. Du får börja med en uppförsbacke, men sedan är det ganska plant. Elljuset tänds vid skymning till  cirka klockan 22.00 belysning är även tänd på morgonen från klockan 06.00 till cirka klockan 09.00.

Domaruddens spår

Från Domaruddens naturreservat utgår ett 2,5 kilometer långt elljusspår. Det är ett brett spår, som är belagt med grus och lämpar sig för barnvagnar och rullstol. Dessutom finns ett 5 kilometer långt spår på 5 585 meter, ett 10 kilometer långt spår samt en liten vildmarksstig. Elljuset tänds vid skymning till cirka klockan 22.00.

Vandringsleder

Roslagsleden

Roslagsleden går från Danderyds kyrka via Domarudden till Vigelsjö i Norrtälje. Leden är totalt 124 km lång och är utmärkta med orange band på träd, pilar och skyltar. Mestadels följer leden mindre skogsstigar eller smala grusvägar genom vacker och delvis orörd Roslagsnatur. Du passerar även många kulturhistoriskt intressanta platser utefter leden. Längs leden finns flera rastplatser iordningställda med vindskydd och möjlighet till bad.

Blå leden

Blå leden är en vandringsled som är lätt att följa, lätt att nå med kommunikationer och som bjuder på 35 kilometer i fantastiskt kulturlandskap. Den ansluter dessutom till Roslagsleden om du varierar och utökar din vandring. Blå leden går från hamnen i Vaxholm till Domarudden i Österåkers kommun, en sträcka på totalt 35 kilometer. Leden går via Bogesund på det vackra Bogesundslandet och passerar genom Rydbo och Åkersberga. Genom en anslutningsled på 9 kilometer knyts Blå leden samman med Roslagsleden vid Löttinge i Täby.

Karta

En karta över Blå leden genom Österåkers kommun finns i Österåkerskartan. Välj Lager "Uppleva & göra" i kartan och markera "Leder" för att se Blå leden och Roslagsleden. I kartan kan du också välja att se exempelvis motionsspår, sporthallar, badplatser och ridstigar i kommunen.

Österåkerskartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Del av karta över Blå leden

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Katrin Bauer
Senast uppdaterad:
onsdag 26 juli 2017