Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Motionsspår och vandringsleder

I Österåkers finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Kommunens motionsspår och vandringleder går genom olika miljöer som skog, mark och parker. Några är backiga och andra är plana. De går på skogsstigar, grus och asfalt. Kort sagt, det finns något för alla.

Att röra sig och att befinna sig i skog och natur har goda hälsoeffekter. Många sjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdomar, vissa former av diabetes och benskörhet kan förebyggas genom regelbunden motion. Du behöver inte vara sportig för att njuta av rörelse i Österåkers kommun. Besök och njut av kommunens fina motionsspår och vandringsleder.

Motionsspår

Hackstaspåren

Hackstaspåren ligger alldeles intill Österåkers sportcentrum. Det är kommunens kanske backigaste spår. Den som vill ha en riktig utmaning kan dessutom ta sig upp för den gamla skidbacken. I Hacksta finns motionsspår på 850 meter, 1,3 kilometer, 2,5 kilometer och 5 kilometer. Alla spår utom 5-kilometersspåret har elbelysning. Elljuset tänds vid skymning till cirka klockan 24.00. Den mörka tiden på året är belysningen även tänd på morgonen från klockan 05.00 och släcks när det blivit dagsljus. Här finns också ett utegym. Längs 2,5-kilometersspåret finns flera hinder (OCR - Obstacle Racing Course) - det vill säga Hinderbana. I juni 2018 öppnades två MTB-spår i området, där cyklister för terrängåkning kan vistas.

MTB-spårlänk till annan webbplats

I Hacksta friluftsområde finns flera motionsspår.

Söraspåret

Söraspåret ligger precis mellan Söraområdet och Margretelund. Parkering finns vid Fjärilsvägens slut. Slingan är ett 1,2 kilometer långt elljusspår. Du får börja med en uppförsbacke, men sedan är det ganska plant. Elljuset tänds vid skymning och lyser till cirka klockan 24.00. Belysning är även tänd på morgonen från klockan 05.00 tills det har blivit dagsljus.

Domaruddens spår

Från Domaruddens naturreservat utgår ett 2,5 kilometer långt elljusspår. Det är ett brett spår, som är belagt med grus och lämpar sig för barnvagnar och rullstol. Dessutom finns ett 5 kilometer långt spår på 5585 meter, ett 10 kilometer långt spår samt en liten vildmarksstig. Elljuset tänds vid skymning och lyser till cirka klockan 24.00. Belysning är även tänd på morgonen från klockan 05.00 tills det har blivit dagsljus.

Vandringsleder

Roslagsleden

Roslagsleden går från Danderyds kyrka via Domarudden till Vigelsjö i Norrtälje. Leden är totalt 124 km lång och är utmärkta med orange band på träd, pilar och skyltar. Mestadels följer leden mindre skogsstigar eller smala grusvägar genom vacker och delvis orörd Roslagsnatur. Du passerar även många kulturhistoriskt intressanta platser utefter leden. Längs leden finns flera rastplatser iordningställda med vindskydd och möjlighet till bad.

Roslagsleden, liksom Blå leden, passerar Domaruddens friluftsgård i Österåker.

Blå leden

Blå leden är en vandringsled som är lätt att följa, lätt att nå med kommunikationer och som erbjuder 35 kilometer fantastiskt kulturlandskap. Den ansluter dessutom till Roslagsleden om du vill variera eller utöka din vandring. Blå leden går från hamnen i Vaxholm, via Bogesund på det vackra Bogesundslandet, till Domarudden i Österåkers kommun. Genom en anslutningsled på 9 kilometer knyts Blå leden samman med Roslagsleden vid Löttinge i Täby. Vissa delar av Blå leden, vid
Rydbo, går över privat mark och den sträckan underhålls inte av kommunen. 

Karta

En karta över Blå leden genom Österåkers kommun finns i Österåkerkartan. Välj Lager "Uppleva & göra" i kartan och markera "Leder" för att se Blå leden och Roslagsleden. I kartan kan du också välja att se exempelvis motionsspår, sporthallar, badplatser och ridstigar i kommunen.

Österåkerkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Del av karta över Blå leden

Traststsjöskogen

I Trastsjöskogen finns många uppmärkta spår och leder.

Karta och mer information finns här.

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Katrin Bauer
Senast uppdaterad:
tisdag 18 september 2018