Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Badplatser

I Österåker finns det gott om badplatser. Du kan välja att bada i kommunens skärgård eller i sjöarna som ligger nära centrala Åkersberga. Vissa badplatser är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Österskärs havsbad

Till Österskärs havsbad, i folkmun kallat Solbrännan, kan du ta dig med Roslagsbanan. När du kliver av vid Österskärs station har du fem minuters promenad till badet längs Österskärsvägen. Havet du kommit till är Trälhavet, långt därute går kryssningsfartyg till Finland och hela världen. Badet består av en lång inbjudande sandstrand med badbrygga och ovanför den några tallbevuxna klippor och gräsytor att sola på. Badet är mycket populärt bland vindsurfare. Bortanför badplatsen i öster finns en trevlig lekplats och en stor gräsplan. Längs stranden finns ett promenadstråk i trä vilket gör stranden relativt lättillgänglig för personer med rörelsenedsättningar.

Breviksbadet

Breviksbadet är Österåkers största havsbad. Badet är beläget vid Trälhavet och är klassat som EU-bad. Det innebär att det är fler än 200 besökare per dag här under badsäsongen. EU-klassningen innebär att vattenkvaliteten regelbundet kontrolleras. Här bjuds på verklig havskänsla. Det finns även gott om parkeringsplatser i anslutning till badet. Badet är under högsäsong mycket välbesökt, men det ryms många besökare på de generösa gräsytorna, klipporna och sandstranden. Ett räcke ner i vattnet underlättar för rörelsehindrade. Ett område avsatt för naturistbad finns på den sydöstra delen av badområdet. I anslutning till det lilla mysiga caféet finns också en minigolfbana.

Drängsjön

Badet är beläget vid den vackra Drängsjön som ligger i naturområdet Domarudden. Här finns en inbjudande barnvänlig sandstrand, men även klippor och gräs att ligga på. Badet ger känslan av en liten skogssjö långt ifrån civilisationen, trots den relativa närheten till Åkersberga centrum. Vid parkeringen ligger Domaruddens friluftsgård. Här finns möjlighet att äta eller fika. En välutrustad lekplats, samt beachvolley- och fotbollsplan finns i anslutning till friluftsgården. Härifrån utgår även flera motionsslingor, och vid starten finns ett litet utomhusgym. Från Friluftsgården är det bara en kort promenad ned till själva badplatsen.

Garnsviken

Garnsviken bjuder på en inbjudande liten badplats i historiska vatten.
En informationsskylt vid badet berättar om Långhundraleden, en spännande historisk färdväg från Trälhavet till Uppsala. Idag är badplatsen ett populärt rastställe för kanotister som paddlar längs den populära leden. Badet består av en liten barnvänlig sandstrand med badbrygga. Här finns såväl gräsytor som berg att sola på.

Badholmen

Till Badholmen kommer du efter en kort promenad från Roslagsbanans station Tunagård till Badvägens slut. Badet ligger på en liten halvö i Sätterfjärden. Det är ett havsbad, men vattentemperaturen är här ofta högre än i det mer oskyddade havsbadet vid Österskär. Här finns fina klippor att sola på, små sandstränder och en badbrygga. Badholmen ligger ungefär två kilometer från Åkersberga centrum.

Fiskartorpet

Ett populärt havsbad inne i Sätterfjärden vid Margretelundsvägen (nära korsningen med Badbergsvägen) med både klippor och sandstrand. En badbrygga omsluter ett grunt vatten, vilket gör det lämpligt för mindre barn.

Valsjön

För att besöka Valsjön behöver du göra en kort promenad genom skogen från parkeringen vid Kolgärdet (infart från Tråsättravägen). Badet är litet och med en mindre sandstrand. Det finns en aktivitetspark för de mindre barnen i nära anslutning till parkeringen vid Kolgärdet. Parkeringen vid Kolgärdet är även en av entréerna till Trastsjöskogen med många olika vandringsleder och naturupplevelser att utforska.

Badplatser på Ljusterö

I Linanäs kan du bada vid Linanäsbadet. Vid Linanäsbadet finns en barnvänlig strand och flytbryggor. Här har du storslagen utsikt över Saxarfjärden.

Observera att hundar inte får vistas på kommunens badplatser.

Badvatten och vattenkvalitet

Under badsäsongen tar kommunen vattenprov på många av baden i Österåker vid flera tillfällen. Provtagningen sker för att säkerställa att vattnet är rent nog att bada i. Vid provtagningen undersöks mängden bakterier och om det pågår algblomning.

På dessa bad sker provtagning under sommaren

  • Badholmen
  • Breviksbadet
  • Domarudden
  • Fiskartorpet
  • Garnsviksbadet
  • Linanäsbadet
  • Skärgårdsstadsbadet
  • Trälhavsbadet
  • Valsjön
  • Österskärs havsbad

Resultatet av provtagningen publiceras på Havs- och vattenmyndighetens webbplats:

Badplatser och badvattnets kvalitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det är också bra att själv lära känna igen tecken på algblomning.

Havs- och vattenmyndigheten om algblomning.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

Hitta och jämför badplatser i Österåkerlänk till annan webbplats

Österåkerkartan

I den här kartan kan du se var kommunens badplatser finns. Klicka på lagret Uppleva & göra och därefter Badplatser.

Till Österåkerkartan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I Österåkerskartan kan du se kommunens badplatser.

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Katrin Bauer
Senast uppdaterad:
torsdag 26 september 2019