Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Spring i benen!

Österåkers kommun arbetar tillsammans med olika aktörer för att utveckla det rika friluftslivet i kommunen. I Hacksta har till exempel motionsspåren utökats och fått ny belysning och snart står den helt nya friidrottsarenan av SM-standard klar.

Är du sugen på att börja springa? Häng med på tisdagsträningarna i Hacksta. Det enda som krävs är ett medlemskap i OK Österåker eller Åkersberga Sportklubb som också är en friidrottsförening. Klockan halvsju en varm och solig tisdagskväll i slutet av augusti har ett 20-tal killar och tjejer i färggranna träningskläder samlats framför Hackstastugan redo för veckans löpträning. Ledare idag är Lisa Markström.

– Det kommer att bli jobbigt, men väldigt kul! Vi börjar med att jogga bort till den lilla parkerings-platsen bakom Hackstabacken.

Hela gänget försvinner in i skogen och väl på plats är det dags att värma upp, stretcha och töja.

– Nu ska vi stå på ett ben och sparka högt upp med det andra. Och in med magen, ropar Lisa.

Det vinglar till lite här och där och det pratas och småskrattas i cirkeln som bildats.

– Är det roligt att kolla på oss? ropar en kille till Lisa. Vi måste se jättefåniga ut.

Efter uppvärmningen är det dags för löpskolning. Gruppen delar upp sig i två led och börjar med ”tripping”, framfota löpning upp och ner för en liten backe. Det är ingen risk att någon hamnar efter, alla väntar in varandra och ser till att alla hänger med. Nästa moment är ”skipping” att springa med högt uppdragna ben. Det börjar svettas och stånkas lite, men det går inte att ta miste på kämpaglöden. Lisa visar ett nytt steg, ”tricket är att hänga i luften”, innan det är dags för kvällens stora utmaning –intervaller i Hackstabacken. Målet är att springa nio rundor upp och ner.

Peppar varandra

Löpartröjorna lyser likt små färgprickar där de rör sig upp och ner längs berget i kvällssolen. Efteråt sjuder det av mjölksyra i benen, men stämningen är på topp. Och för Harald Franson känns det extra bra. Han krossade ena benet i en skidolycka för ett par år sedan och fick höra av sin läkare att han aldrig skulle kunna springa igen.

– Det känns helt fantastiskt att jag klarade fyra rundor! Det är andra gången jag är med nu och det är så häftigt att kunna skjuta på gränserna tillsammans. Det gör att man hittar de där extra kilometrarna inom sig som man inte trodde fanns. Nu ska jag ge mig själv en stor klapp på axeln.

Charlotte Sjöberg och hennes nu 24-åriga dotter har varit med på tisdagsträningarna sedan de startade för åtta år sedan.

– Jag är egentligen ingen löpare och jag tycker att det är tråkigt att springa själv, men jag gillar att göra det i grupp eftersom man gör så många andra övningar också. Jag sporras av gruppen vilket gör att jag utmanar mig själv och gör saker jag aldrig skulle göra annars. Efter varje pass känner jag mig alltid jätteglad.

Kör i alla väder

Tisdagsträningarna pågår året runt oavsett väder. Det enda som krävs för att vara med är att man klarar av att jogga 1,5 kilometer som uppvärmning.

– Det mest positiva för mig är att få igång människor utifrån deras egna förutsättningar, säger Lisa. Intervallträning är bra eftersom man kan köra helt efter egen förmåga och du väljer själv om du vill småjogga eller köra stenhårt.

En uppskattad aktivitet på vintern är att springa reflexbanan. Lisa berättar att då brukar det vara många barn med också.

– Vi har pannlampor på oss och söker efter de små reflexerna på träden. Ungarna ser ut som små lysmaskar som letar sig fram i skogen. Det är väldigt magiskt! Efteråt grillar vi marshmallows och har kul.

I april byter tisdagsträningen namn till Nedräkningen, och blir ett sätt att komma i form inför Österåkersmilen i juni. Då bjuder föreningarna in barn och föräldrar att till en låg avgift träna tillsammans vid nio tillfällen för att sedan avsluta med loppet den tionde gången.

– Det brukar vara runt 100 barn och 100 vuxna. Barnen delas in i åldersklasser och de vuxna i tre nivågrupper. Det är ett jättebra och roligt sätt att väcka lusten att träna tillsammans som familj.

Erik Östlund har varit med i OK Österåker ett par år och springer flera gånger i veckan. Han är nästan alltid med på tisdagsträningarna.

– Jag gillar att det är en sådan mångfald i gruppen, men det vi har gemensamt är att vi gillar att träna. Det kan kännas lite löjligt att intervallträna på egen hand, men tillsammans är det kul. Jag och barnen, som är 6 och 9 år, var också med på Nedräkningen i våras och vi kommer att vara med nästa år också.

Lisa har även varit med och startat Åkersberga Spring som är till för dem som gillar långpass. Gruppen har en medlemssida på Facebook där den som är intresserad kan ansöka om att bli medlem. Varje lördagsmorgon träffas de som vill klockan halv nio för att springa långpass i 2–3 timmar och i juni blev Åkersberga Spring stolt vinnare av lagtävlingen i Österåkermilen.

– I dag är vi nästan 400 medlemmar och det kostar inget att vara med. För mig är löpning nästan som en drog på ett positivt sätt. Det rensar hjärnan och gör att jag känner mig stark och det har också gett mig nya vänner som jag annars inte skulle ha mött.

TEXT: KARIN WANDRELL FOTO: PATRIK LUNDIN

Artikeln är hämtad från Magasin Österåker. Läs hela tidningen härPDF

Redaktör:
Linda Gelin-Nielsen

Publicerad:
måndag 25 september 2017
Senast uppdaterad:
onsdag 4 oktober 2017