Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Rikare friluftsliv i Österåker

Österåkers fantastiska natur bjuder in till uteliv. Här kan du bara vara och njuta eller aktivera dig på en mängd olika sätt. Österåkers kommun arbetar tillsammans med olika aktörer för att utveckla det redan rika friluftslivet i takt med att befolkningen ökar. Ambitionen är hög och många möjligheter för framtiden diskuteras. Just nu händer det mycket kring ridstigar runt Skånsta och motionsspåren i Hacksta. Här presenterar vi dessa pulshöjande satsningar.

Ridstigar

Från de befintliga ridstigarna har nya byggts ut söder och norr om Åkersberga ridcenter i Skånsta. Stigarna blev klara våren 2017 och även belysningen har bytts ut. Ridstigarna har en standardbredd på 2,5 meter, förutom vid trånga passager där stigen är smalare. Under hösten planeras anläggning av fler ridstigar. Visionen är att knyta ihop befintliga ridstigar med nya i Täljö och Svinninge för att få sammanhängande stråk.

Mountainbike

En mountainbikeslinga för såväl nybörjare som avancerade cyklister anläggs under hösten 2017 i Hackstaområdet. En av landets mest meriterade banläggare är anlitad för uppdraget. Visionen är att på sikt utveckla fler områden så att Österåker kan bli en mountainbikekommun som lockar cyklister från hela regionen.

 

Hinderbana

Intresset för olika typer av hinderbanelopp i naturen ökar snabbt, så även i Österåker. Därför bygger kommunen permanenta hinder längs motionsspåren i Hacksta under 2017 och 2018. Hindren håller hög standard och säkerhetsnivå och är anpassade efter olika ambitionsnivåer. Här finns möjlighet att få svettas lite extra under löpturen!

Motionsspår

Hackstaspåren har utökats och fått ny belysning. Snår har rensats för ökad sikt och trygghet, nytt underlag finns på plats och skyltningen har uppdaterats. Under 2017 ska även belysningen i elljusspåren i Söra och Domarudden bytas ut. Sly har röjts i Söra för att förbättra sikten och båda spåren får ny skyltning.

Utomhusgym

Det befintliga utegymmet vid spårcentralen i Hacksta utvecklas till ett modernt stockgym som passar motionärer som verkligen vill träna och ta i, varför inte i samband med joggingturen? Här finns alla möjligheter att kombinera ditt motionspass med olika gymövningar. Utegymmet planeras bli färdigställt under hösten 2017.


Vill du veta mer?

Läs mer om idrott, motion och friluftsliv i Österåker.

Magasin Österåker

Texten är hämtad från Magasin Österåker nummer 2, 2017.

Text: Catharina Rissel Illustration: Åkesson & Curry

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
torsdag 29 juni 2017
Senast uppdaterad:
måndag 24 juli 2017