Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Reportage: Så ett frö!

Micke Sandgren och Lennart Froby delar intresset för trädgård. Foto: Linda Prieditis

Det droppar från taken, isen har smält, kanske för sista gången den här säsongen. Solen värmer skönt mot ansiktet. Några surrande humlor har tagit sikte på de färgglada penséerna, pärlhyacinter, påskliljor och narcisser i olika varianter som förgyller trädgården. Vi träffas på Åkersberga växtförsäljning för att prata om de stundande säsongerna - vår och sommar.

Så här dags på året, när vintern precis håller på att övergå i vår, är den perfekta tiden att börja förbereda sig. Även om det ännu är för tidigt att börja plantera utomhus, så är det aldrig för tidigt att börja planera. Lennart Froby, ordförande i Åkersbergas trädgårdssällskap, började gräva ner sig i fröleverantörernas produktkataloger redan i januari. Han provar alltid några nya sorter blandat med gamla favoriter som örter, chili och olika sorters tomater.

– Nu är det dags att plantera fröer så att de börjar förgro inför odlingssäsongen. Fundera på vad du vill odla och titta på fröpåsen, där står precis hur man ska göra. Sedan kan man sätta ut dem när risken för frost är över, vilket egentligen inte blir förrän efter järnnätterna för att man ska vara säker, i början av juni, säger Tommy Bohlin, trädgårdsmästare på Åkersberga växtförsäljning.

Alla som har ett fönster kan faktiskt börja odla.

– Man måste inte ha en trädgård, det går perfekt att odla i köksfönstret eller på balkongen också, menar Lennart.

– Jag tycker också det är roligt att varje år sätta något som man inte har satt förut. Varför inte prova en ny kål eller salladsblad? säger Micke Sandgren som också är trädgårdsmästare på växtförsäljningen.

Potatis på balkongen

Är du sugen på egenodlad färskpotatis till midsommar är det dags att börja förgro redan nu. Potatis går även att odla i hink på balkongen om man inte har ett trädgårdsland. Gör ett hål i botten så att vattnet kan rinna ur. Lägg ett tunt lager lecakulor i botten och fyll på med en decimeter jord. Vattna igenom jorden ordentligt och lägg en till två potatisar per hink på jordbädden. Ställ hinken ljust och låt naturen göra resten.

Den som längtar efter att börja påta i trädgården eller på balkongen redan nu, kan börja med lite förarbete.

– Gå ut och ta en titt och börja städa upp efter vintern. Solen och värmen börjar komma och då är det skönt att vara ute, säger Tommy.

– Man kan också börja fundera över vad man vill ha för övriga växter på balkongen eller i trädgården, förutom de man odlar från frö, säger Lennart.

Välj odlingsnivå

När du planerar för din balkong eller trädgård kan du börja med att fundera över vad du vill ha ut av platsen. Gillar du att pyssla med växterna, eller ska det vara lättskött? Är det en plats där ni främst ska umgås, eller är det odling som står i centrum? Fundera sedan över vilka växter du vill satsa på och ta reda på hur du ska göra för att de ska trivas. Idag finns massor av information att hitta på nätet. Behöver du någon att bolla med finns experter både på Åkersberga växtförsäljning och i Trädgårdssällskapets visningsträdgård.

– Alla är välkomna till våra aktiviteter. Vi ordnar föredrag med trädgårdstema hela året. I vår visningsträdgård, uppe vid Länsmansgården, kan man träffa andra och prata om växter, få inspiration eller bara vara. Det är syftet, att det ska vara pedagogiskt så att alla kan lära sig, berättar Lennart.

Lär barnen odla

Förutom medlemmarna och allmänt trädgårdsintresserade är trädgården även öppen för skolor. Uppemot 3 000 kvadratmeter av trädgården är till för barnen – och hela 22 klasser är där och odlar. Här finns till exempel äppelträd, ett stort antal lövträd, grönsaksland och örtagård samt ett antal pallkragar där eleverna själva får odla precis vad de vill.

– Det brukar bli en blandning av matnyttigt och blommor. Morot och potatis såg vi en del av förra året, berättar Lennart. Här finns även en kompost för att lära ut om kretslopp.

– Vi vill att alla elever i kommunen ska få möjlighet att utnyttja trädgården åtminstone någon gång per termin, så i år ska vi titta på hur vi ska kunna göra det.

Tanken med trädgården är också att visa upp alla säsonger – vår, sommar och höst.

När du kommit så långt att det är dags att börja plantera, tipsar både Micke och Lennart om att sätta växternas blad i centrum. Det kan bli väldigt tjusigt när man kombinerar breda, tjocka, stjärnformade, avlånga, runda, silverfärgade, mörkgröna eller ljusgröna blad.

Locka bin

Något annat att fundera över är hur man ska kunna locka bin, humlor och andra småkryp. De ökar den biologiska mångfalden, och ger både fler blommor och mer frukt och bär genom sin pollinering. Det finns färdiga insektshotell att köpa i olika storlekar och varianter. Men det går lika bra att göra egna. Vilken variant det blir beror på vilka insekter du vill ha.

– Såga av grövre bambukäppar och bind ihop, och häng upp i träd, då får du insekter som överlever, tipsar Tommy. Ett sätt att locka bin är också att plantera växter de dras till. På våren är sälgsläktet (vide) viktiga för bina, och till sommaren drar de flesta buskar med blommor både bin och fjärilar. Micke passar också på att avfärda myten om att bin sticks.

– Många är rädda för bin, men det är fredliga djur. Det är getingar som sticks.

Det har hunnit bli lunchtid, men det finns fortfarande mycket kvar att prata om kring odling, plantering och trädgård.

– Trädgård är ett så vitt begrepp, och det är det som gör det så roligt. Det finns ju så många möjligheter! säger Micke.

– Ja, och kom ihåg att en trädgård kan förändras över en livstid. När barnen är små vill man kanske ha stora ytor för dem att leka på, men senare blir andra saker viktigare, menar Lennart.

Tommy skickar med ett sista budskap.

– Forska, prova, lek! Testa nya idéer. Det är inte värre än att du får göra om.

 

Tre tips om odling

Odla i fönstret: växter som örter och chili går bra att odla inomhus

Plantera potatis i hink: trädgårdsland är inte ett måste för att få egen färskpotatis

Blanda blad: titta på bladens färg och form i stället för på blommorna för vackra kombinationer.

Åkersberga trädgårdssällskap

Åkersberga trädgårdssällskap träffas ofta på Länsmansgården, i visningsträdgården, som ligger i norra delen utmed länsväg 276. Mer information: www.abts.selänk till annan webbplats

Reportaget publicerat i Magasin Österåker nummer 1 2017. Text: Sanna Jurelius.

Läs om hur du komposterar trädgårdsavfall här

Redaktör:
Patrik Gosenius

Publicerad:
torsdag 23 mars 2017
Senast uppdaterad:
onsdag 29 mars 2017