Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Göran Engman regisserar Wiraspelen för andra året i rad

Göran Engman, Wiraspelens regissör. Foto: Patrik Lundin

Det är andra året i rad som Göran Engman regisserar Wiraspelen och han lovar att årets uppsättning kommer att bjuda på en del överraskningar.

Göran Engman är förutom regissör även skådespelare, sångare och musikalartist. Han är också en av de lyckliga i branschen som har en fast anställning på Uppsala Stadsteater.

– Jag har haft tur och fått göra det mesta under min karriär, både teater, musikal och fars och dessutom dubbat rätt mycket film också vilket är kul.

Till sin stora glädje har han även fått vara med i Wiraspelen några år och beskriver det som en kort, intensiv och vansinnigt rolig period.

– Totalt är det runt 140–150 personer som deltar inklusive barnen. Det händer något med människor när de spelar teater och jag vet att både amatörer och proffs försöker och vill göra sitt bästa. För mig som regissör är det viktigt att alla känner att de är lika viktiga och blir sedda.

Wiraspelen handlar om Wira Bruk och smedernas historia och här ingår både kärlek och krig. I årets uppsättning har Göran fått godkänt att göra vissa ändringar. Huvudrollen Kristina kommer att bli mycket starkare, tuffare och ta för sig mer.

– Tidigare har det varit männens värld, men nu är det hon ställer ultimatum och tar tag i och fixar saker och ting även om hon fortfarande dör på slutet. Jag kommer också att låta Erik, den försmådde älskaren, berätta historien istället för som tidigare den döve byfånen. Jag tycker det är så häftigt att jag fick det godkänt av Leif Nilsson som har skrivit pjäsen. Kristina spelas av Alva Pettersson och Erik av Filip Johansson.

– Det är väldigt duktiga skådespelare och jag är superglad över att de har sagt ja, säger Göran. Det är en alldeles särskild stämning att vara på Isaks äng. Det går fortfarande att känna närvaron av de smeder som slet där en gång i tiden om man bara lyssnar in vad naturen har att säga.

Wiraspelen pågår 1-9 juli. Läs mer på wiraspelen.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Text hämtad från Magasin Österåker nummer 2 2017.

Text: Karin Wandrell

Redaktör:
Patrik Gosenius

Publicerad:
onsdag 28 juni 2017
Senast uppdaterad:
onsdag 28 juni 2017