Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Arkeologiska fynd i Tråsättra - film och utställning om säljägarna i Österåker

Några av Sveriges äldsta kända avbildningar av människor hittades på en ovanligt välbevarad stenåldersboplats i Tråsättra i Österåker hösten 2016. 14 januari - 9 februari 2017 visas några av de 4500 år gamla lerfigurerna i en utställning på Österåkers bibliotek. Missa inte heller vår film om säljägarna och utgrävningarna som du kan se via länken nedan.

Fynden gjordes i en skogsbacke i Tråsättra som under stenåldern var en ö i ytterskärgården. Där bodde säljägare och fiskare i hyddor.

Det som gör utgrävningen så sensationell är fynden av lerfigurer. Man har hittat ett tiotal människoliknande figurer vilket gör detta till landets största samling. Dessutom påträffades ett 20-tal lerfigurer som föreställer djur – vanligtvis brukar man hitta någon enstaka på likande boplatser. Figurerna är ovanligt välbevarade och av hög kvalitet.

Utställningen om säljägarna i Tråsättra pågår på Galleri Vågen, Österåkers bibliotek mellan den 14 januari till och med den 9 februari 2017. Fri entré. Arrangör är Österåkers bibliotek i samarbete med Tidsresan AB och Arkeologerna.

Se vår film om utgrävningarna här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Texter från utställningen Säljägarna i ÖsteråkerPDF

Redaktör:
Linda Gelin-Nielsen

Publicerad:
onsdag 25 januari 2017
Senast uppdaterad:
tisdag 31 januari 2017