Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Arkeolog för en dag i Lappdal

Arkeolog

Foto: Markus Andersson, Arkeologerna

Under två veckor ges en unik möjlighet att delta i en forskningsgrävning i Lappdal, Åkersberga. Här finns kommunens äldsta kända fornlämning.

Boplatsen Lappdal upptäcktes av en skolflicka som uppmärksammade konstiga saker i en täktgrop för sand på 1940-talet. Sakerna skickades till Historiska museet och upptäckten av boplatsen var ett faktum. Redan vid denna tid noterades att de 6000 år gamla fynden från platsen var speciella. Idag vet vi mycket mer om yngre stenåldern och människorna som levde vid denna tid.

Niclas Björck från Statens historiska museer, Arkeologerna, leder i september en forskningsgrävning på platsen. Han ledde också den uppmärksammade undersökningen i Tråsättra hösten 2016, då unika fynd i form av lerfiguriner satte Österåker på kartan. Arbetet i Lappdal kan bidra till den pågående forskningen om Tråsättra.

Vill du vara med?

Grävperioden pågår 28/8 – 8/9
Vi söker nu dig som vill delta i undersökningen. Det är bra om du kan vara med en sammanhängande period. Arbetet pågår vardagar klockan 9–16. Deltagandet är kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Anmäl dig senast den 18 augusti via formuläret här nedan och ange vilka dagar du önskar medverka.

Arkeologidagen

Föredrag om Lappdal på Arkeologidagen
Söndag 27 augusti klockan 14–16 ger Niclas Björk en introduktion till Lappdal på fyndplatsen i Lappdal, Seveniusvägen, Åkersberga. Detta är ett offentligt program under Arkeologidagen och rekommenderas för alla som vill vara med och gräva eftersom det ger en teoretisk bakgrund till uppgiften.

Allmän visning vid utgrävningsplatsen 7 september

Undersökningsledare Niclas Björck, Arkeologerna, berättar vad undersökningen resulterat i så här långt. Tid: 15.00. Plats: Lappdal, se vägbeskrivning nedan.


Frågor?

För frågor, kontakta Björn Pålhammar, Österåkers hembygds- och fornminnesförening, e-post: lsaby@uppfattat.se
Birgit Lindholm, Österåkers kommun, e-post birgit.lindholm@osteraker.se

Hitta hit:

Följ Seveniusvägen riktning Nydal. Fyndplatsen är i höjd med Seveniusvägen 45länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parkering sker vid Faxi Islandshästar, Seveniusvägen 55. Det är begränsat med parkeringsmöjligheter på platsen. Cykel eller samåkning rekommenderas. Respektera markerad parkeringsplats.

Redaktör:
Linda Gelin-Nielsen

Publicerad:
tisdag 13 juni 2017
Senast uppdaterad:
tisdag 20 mars 2018