Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Stockholms Filmfestival bjöd på filmverkstad på Bergagården

Under höstlovet 2016 inleddes ett samarbete mellan Österåkers kommun och Stockholms Filmfestival Junior. Barn och unga prövade att göra egna trickfilmer med hjälp av ”greenscreen”.

Fritidsgrupper från bland annat Solbackenskolan och Solskiftesskolan skapade kortfilmer genom att först spela in en scen med den gröna duken som bakgrund och sedan ersätta den med en i förhand filmad bakgrund. Resultatet blev rafflande; eleverna jagades av dinosaurier eller deltog i spännande actionscener från skumma gangsterkvarter.

 – Det är en spännande möjlighet för barn och unga att pröva på att filma och roligt att vi utvidgar kommunens filmverksamhet genom samarbete med en av landets största filmfestivaler, säger Mathias Lindow, (L) kommunalråd i Österåker som under dagen besöker Bergagården tillsammans med sina barn.

– Film har blivit ett enormt viktigt medium. Vi möter rörliga bilder i allt större omfattning och att få pröva på att skapa ger insikt i hur film kan förmedla en berättelse och skapa stämning och engagemang. Många skolor bokat in sig till Mänskliga Rättigheter Film som är kommunens skolbio nu i november. Då får barn och unga möjlighet att samtala och se filmer kring viktiga och aktuella frågor: flyktingströmmar till Europa och Sverige men också frågor kring, olikheter mellan människor; allas olika bakgrund, fortsätter Mathias Lindow.

Ökad förståelse för samtiden

På Facklan och Berga teater visas filmer med etiska dilemman som griper tag och som ska skapa en ökad förståelse för vår samtid.

Valentina Bender, producent för Stockholms Filmfestival som tagit en paus i förberedelserna inför Stockholms Filmfestival, har kommit till Åkersberga för att se vad barn i Österåker tycker om att göra film. Hon är glad att kunna nå ut med filmvisningar och filmskapande i en ny kommun.

–Våra mobila filmverkstäder, som är endagskurser i filmskapande, kommer att kunna bokas av skolor i Österåker från och med nu. Vi kommer dessutom att slå ihop vår populära filmtävling 1 minut film med Åkersberga filmfestivals filmtävling som startar redan 28 november. Dessutom visar vi filmen Min faster i Sarajevo på Facklan på måndag den 21 november för högstadieklasser och gymnasiet under Mänskliga Rättigheter Film. Vi vill underlätta för lärare att kunna se film med sin klass i närheten av skolan. De filmer Junior bjuder på är valda med omsorg vid barn och ungdomsfilmsfestivaler i Europa.

Stockholms filmfestival pågår 9-20 november. Från och med i år samverkar Stockholms Filmfestival Junior med Åkersberga filmfestival som drivs av kultur- och fritidsförvaltningen och fritidsgårdarna i Österåker sedan 2014. Läs mer på osteraker.se/akersbergafilmfestivalöppnas i nytt fönster

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
torsdag 17 november 2016
Senast uppdaterad:
torsdag 13 juli 2017