Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vintermys i Österåker

Oavsett väder och vind finns det saker att roa sig med runt om i Österåker. Upptäck spännande konst, besök en smedja eller ateljé, dröm dig tillbaka i tiden på museum eller mys med vännerna på ett café.

När kylan biter i kinderna och vinden viner, då är det skönt att
komma in i värmen. Och vad är varmare än eld? På Wägerths
konstsmide i Wira arbetar smederna året runt med att smida
konst- och bruksföremål. Här möts gammalt och nytt. Under Sveriges stormaktstid var Wira bruk en av rikets viktigaste vapensmedjor. I dag kan du hitta hållbara julklappar som håller flera generationer framåt i konstsmidesbutiken. Förläng utflykten med fika i det gamla Tingshuset där Café Mästersmeden huserar. Här höll Södra Roslagens domsaga ting från slutet på 1700-talet fram till 1906.

I den så kallade åldermansstugan – som förr fungerade som
bostad åt klingsmederna som blivit för gamla för att kunna arbeta
– ligger idag Wira museum. Här kan du se ett urval av de vapen
och fredligare bruksföremål som har tillverkats i smedjan samt hur
verksamheten i Wira sett ut genom tiderna.

Historiska vingslag

Är du intresserad av svunna tider? Österåkers hembygds- och fornminnesförening,ÖHF, äger och förvaltar flera historiska byggnader i Österåker. Hembygdsföreningens skolmuseum ligger i ett gammalttingshus på Norrövägen i Åkersberga. Mellan 1724 och 1834 hölls ting i byggnaden, och där var också ett gästgiveri.

Sedan år 1993 kan du här uppleva hur det var att gå i skolan för omkring 200 år sedan. Här finns en skolsal med bänkar och skolmateriel från 1700-talets slut och framåt. Hembygdsmuseet är en före detta ”fattigstuga” från början av1800-talet. Det var ålderdomshem fram till 1931. År 1984 öppnade museet.

– Det är inte så många som vet det, men Stenhagsvägen i Åkersberga där museet ligger, var socknens centrum för 150 år sedan. Här fanns krog, skola och handelsbod och det var nära till kyrkan, berättar Jörgen Thulstrup på Österåkers hembygdsförening.

Hembygdsmuseets mest populära del är den permanenta utställningen med gamla bruksföremål i sin riktiga miljö.

– Vi vill visa den historiska utvecklingen och hur det var att leva här förr i tiden. Kommunen har haft en omvälvande tid med stor inflyttning, så få av invånarna har sina rötter här. På museet kan du upptäcka hur det var att arbeta som smed, snickare, skärgårdsbonde och skomakare förr i tiden.

Just nu pågår även en temautställning om dragoner, soldater till häst, i Österåker.

– I januari byter vi till en spännande utställning om Åkers kanal, tipsar Jörgen Thulstrup.

För den som vill sjunka ner i en bok och försvinna in i en annan värld för en stund rekommenderas ett besök på Österåkers bibliotek. Här kan du fördjupa dig i lokalhistoria och släktforskning, ta en bok och slå dig ner i en skön fåtölj eller låna en dator. På skolloven ordnas aktiviteter och kurser för barn och ungdomar.

Länsmansgården, med anor från 1700-talet, är ett unikt ställe. Här samlas kommunens etablerade konstnärer och konsthantverkare. Besök denna kulturella oas med keramikverkstad och konstnärsateljéer.

För den konstintresserade finns det mycket att se, uppleva – och äta! På Café Länsmansgården serveras mysig fika och goda soppluncher. Här anordnas stickcafé och aktiviteter för både barn
och vuxna.

Österåkers konsthall visas konst och i butiken Konsthantverkarna i Österåker hittar du keramik, träslöjd, återbruk, stickat och smycken. Även utemiljön är väl värd ett besök. Här har Åkersberga Trädgårdssällskap sedan 1999 utvecklat en blomstrande visningsträdgård samt en skolträdgård kallad Barnens trädgård.

Istid

Varmt och kallt är sköna motpoler. På Domarudden kan du uppleva båda. Svettiga bastubad och gnistrande kalla dopp.
Domaruddens vedeldade bastu är öppen året runt. En pump håller isvaken i Drängsjön öppen oavsett hur mycket temperaturen sjunker.

En återkommande tradition – och samtalsämne – vintertid är tävlingen ”När sjunker stenen?” Så fort isen är tillräckligt tjock placeras en sten, den så kallade sjunkstenen, på Drängsjöns is och kopplas till en klocka. Som bastubadare kan du gissa när klockan ska stanna, det vill säga när isen smält tillräckligt mycket för att stenen ska gå genom isen och därmed rycka sladden från urverket så att klockan stannar. I våras stannade klockan den 8 mars klockan 12.35 – när blir det vår nästa år? Varje gissning kostar 10 kronor varav hälften går till vinstsumma till den som gissar närmast och hälften till De 24 äldstes klubb vars grundare byggde bastun år 1991.

För den som vill värma sig med bastu utan press på isande bad efteråt står Söra simhall i Åkersberga till din tjänst. Här finns en 25-metersbassäng med 6 banor, bastu och café.

Konstutflykt

För den som varken vill svettas eller frysa och som helst behåller kläderna på kanske istället ett besök på Ljusterö passar. Ljusterö har under flera decennier lockat kända konstnärer som Carl Larsson och Bruno Liljefors.

Idag kan besökare hitta spår av dessa stora konstnärer på Östrasalt, Ljusterö konstmuseum. I museet erbjuds guidade visningar av konstexperten Claes Moser,en av experterna i SVT:s Antikrundan. Konstbutiken erbjuder ett stort urval av tavlor och vykort från aktuella utställningar.

Ute faller snön

Österåker i vinterskrud är smått magiskt. Pulka, skidor, skridsko eller varma skor – för den aktive finns det många sätt att ta sig fram på fryst vatten och i plogade spår.

Kommunen plogar ett antal isar så att du kan ge dig ut på sjön och njuta till fots, skridskor eller på skidor. När kung Bore varit igång tillräckligt länge plogas banor på Garnsviken, Drängsjön och Sätterfjärden.

– Under bra förutsättningar gör vi en cirka 1,2 mil lång slinga på Garnsviken samt rundslingor på cirka en kilometer på Drängsjön och Sätterfjärden, säger Thony Wallenstein, arbetsledare på Österåkers kommuns sport- och friluftsverksamhet.

Tänk på att ta med isdubbar och en kompis i fall du skulle gå igenom isen. All åkning sker på egen risk. Friluftsfrämjandet i Österåker arrangerar kurser och turer för den som är osäker eller som vill ha sällskap.

– Det är en fantastisk frihetskänsla att närmast friktionslöst ta fart över ett gränslöst skärgårdshav. Livsglädje och äventyr. Vintersol i ansiktet och vinden i ryggen, säger Peter Näslund på Friluftsfrämjandet i Österåker.

Han berättar att de planerar en introduktionskurs i januari samt ett antal turer på isen, helst i skärgården, med långfärdsskridskor.

– Dessa turer kommer att utlysas på Facebook med kort varsel eftersom det gäller att ta tillvara på de tillfällen som väder och isförhållanden erbjuder.

För dig som föredrar hal is inomhus rekommenderas allmänhetensåkning i ishallarna vid Österåkers sportcentrum. Här kan du hyra skridskor och hjälm för bara 25 kronor. För dig med funktionshinder finns sitt-skate att hyra.

Vid tillräckligt med snö gör kommunen i ordning skidspår vid Domarudden och Röllingby backar.

– För två år sedan köpte vi nya skotrar, sedan dess har vi inte haft någon riktigt vinter så nu hoppas vi verkligen att vi får användning för dem, säger Thony Wallerstein.

Kommunen preparerar spåren på Domarudden i prioriteringsordning 2,5 kilometer, 5 kilometer och sist 10 kilometer. Dessutom prepareras minst två skogsvägar för alla som gillar att ”stå och staka”.

Åkersberga Sportklubb ordnar skidspår på Österåkers Golfbana tillsammans med Österåkers golfklubb.

– Det är jättebra och gör att vi kan lägga mer krut på Domarudden,säger Thony. Vid mycket snö preparerar kommunen även spår på Röllingby backar.

– I Söra och Hacksta friluftsområden har vi valt att platta till snön för alla som vill ta sköna vinterpromenader. Vi har preparerat spår här tidigare år, men det är så många som vill promenera så nu väljer vi att anpassa för det istället, säger Thony Wallerstein.

 

Texten är hämtad från Magasin Österåker nr 4, 2015.PDF

Text: Sofia Hällsten,Foto: Annika Af Klercker.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
fredag 11 december 2015
Senast uppdaterad:
fredag 16 december 2016