Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vinnare i 2015 års filmfestival

För andra året i rad arrangerades Åkersberga filmfestivals filmgala på Berga teater, fredagen den 28 augusti. I år var det två musikvideor som tog hem de prestigefyllda priserna.

Filmgalan, som lockade många filmentusiaster till Berga teater, bjöd på mingel på röda mattan, bidragen i filmtävlingen Åkersberga filmfestival visades och priser delades ut. Liksom förra året delades juryns hederspris ut i två kategorier- lättvikt för tävlande 13- 15 år och mellanvikt för tävlande 16 - 20 år, Publikens pris delades också ut till den film som fått flest webbröster.

Juryns pris

Kategori lättvikt

Juryns pris i kategori Lättvikt tilldelades filmen Hjälp! av Vilma Rosen, Malin Andersson, Ebba Jakobsson och Matilda Lindqvist.

Motivering: Filmen lyfter fram årets tema Ett dilemma på ett humoristiskt och underfundigt sätt. Filmen innehåller oväntade och skruvade detaljer som gör den originell. Hjälp!  är en musikvideo med genomtänkt  story, där karaktärerna har ett bra samspel och skådespelarna vågar vara lekfulla. En film full av livsglädje.

Filmen Hjälp! är i år Åkersberga filmfestivals nominerade bidrag till Stockmotion, Stockholms läns filmtävling som går av stapeln lördag den 3 oktober på Filmhuset.

Kategori mellanvikt

Juryns pris kategori Mellanvikt tilldelades filmen Run Away
av Emil Starborg, Eira Holewa Hanve, Karolina Persson, Klara Gustafsson Jändel ,  Jennifer Kekkonen och Miki Saravut Varasit.

Motivering:  Årets tema, ”Ett dilemma” får en djupare innebörd, i denna till stora delar animerade film, som skapats med stor hantverksskicklighet och känsla för bild och form. Filmen, som är en musikvideo, får en extra dimension genom att originalmusiken är gjord av filmskaparna själva. Berättelsen är genomtänkt, med en snygg inramning i början och slutet. Årets rekvisita, ett musikinstrument och en ryggsäck har givna platser i berättelsen.

Publikens pris

Publikens pris tilldelades filmen Hjälp! som fick 397 röster i webbomröstningen till Åkersberga filmfestival.

Borttappad och sönder fick 256 röster och Tjuven 236 röster.

– I år har bidragen till Åkersberga filmfestival fördubblats och det är jätteroligt att intresset för filmskapande nu är så stort bland unga i Österåker. Bidragen har haft en enorm bredd med skiftande teman, från dilemman kring mobbing och utanförskap till lekfullt ironiska musikvideos. Grattis till våra vinnare som nu fortsätter att tävla i Stockmotion, säger Maria Söderlund, kultursekreterare i Österåkers kommun.

Åkersberga filmfestival samverkar med Stockmotion, IT-gymnasiet, Film Stockholm, Åkersberga Folkets hus och genomförs med stöd av Svenska Filminstitutet.

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Maria Söderlund
Publicerad:
torsdag 27 augusti 2015
Senast uppdaterad:
torsdag 13 juli 2017