Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Trädgårdstid

45 olika sorters rosor, 90 sorters dahlior och 50 sorters pioner. Lägg därtill en särskild trädgård för barnen, en äppelträdstunnel och en frodig köksträdgård.
– Och det är bara en bråkdel av allt som finns här, säger Ingalill Tauson stolt. Hon är en av många eldsjälar som jobbar ideellt med Åkersberga Trädgårdssällskaps unika visningsträdgård vid Länsmansgården.

Intresset för trädgård och odling bara växer bland oss svenskar – trots kalla och hårda vintrar. Eller kanske just därför?
– Jag tror helt enkelt att det ligger lite i tiden. Intresset för ekologisk och urban
odling bara växer. Det ser vi också på antalet medlemmar som ökar hela tiden. Det är jätteroligt, säger Ingalill Tauson, som är en av trädgårdssällskapets 440 medlemmar.

Visningsträdgården är hjärtat i föreningens verksamhet och lockar till sig många besökare varje år. I somras gästades den bland annat av 45 trädgårdsintresserade från Finland.
– Det finns många trädgårdsföreningar i Sverige, men ingen som har en egen visningsträdgård. I alla fall inte i den här omfattningen och storleken, säger Göran Eriksson, som ansvarar för visningsträdgården.
– För oss är det viktigt att alla får ta del av trädgården – oavsett om man är medlem eller inte. Och vi gläds åt att ha besökare i alla åldrar.

Ett 100-tal arter

Trädgården är totalt 6 000 kvadratmeter stor och drivs enligt ekologiska principer. Här finns bland annat köksträdgård, en örtträdgård med ett 100-tal arter, sommarblommor, frukt- och bärträdgård, gammaldags rosor, rhododendron, pioner, ett 16 meter långt växthus och förra årets nyhet, den vackra dahlia rabatten.

– Vi är olika grupper som träffas cirka en gång i veckan för att jobba med rabatterna. Redan i början av året startar vi arbetet med att planera rabatterna – med färgteman och olika nyheter. Och mellan april och mitten av oktober jobbar vi med att rensa, odla och plantera, berättar Ingalill Tauson.

– Det är mycket arbete, men det gör ingenting för det ger en sådan glädje att jobba tillsammans och se trädgården utvecklas och växa.

Barnens trädgård

I visningsträdgården finns inte minst den nya barnverksamheten, Barnens trädgård. Den har kunnat utvecklas tack vare ett generöst bidrag från Allmänna Arvsfonden.

– Tanken är att Barnens trädgård ska vara ett klassrum utomhus med trädstubbar och kabeltrummor som stolar och bänkar. Här får barn från skolor och förskolor en möjlighet att odla i pallkragar för att lära sig odlandets konst, berättar Lennart Froby, ordförande i Åkersberga Trädgårdssällskap.

– Vi vill också visa upp Mellansveriges vanligaste lövträd, samt Upplands bergarter och äppelträd. Och vi håller också på att skapa en busklabyrint och en hinderbana för inte röra marken-lekar.

Ett av föreningens främsta mål är just att föra odlingstraditionen vidare till den yngre generationen.

– Det är fantastiskt att få följa ett litet frö som växer. Det tar tid och längs vägen måste du vattna och vårda för att få ett bra resultat. Det finns en tjusning med det. Förr i tiden lärde vi oss detta på våra gårdar. Idag bor många i lägenhet, så vi vill förmedla kunskapen till våra barn och ungdomar och se till att den inte försvinner, säger Lennart Froby.

Vinnare av Blå vågen-stipendiet

Det idoga arbetet med Barnens trädgård och visningsträdgården har även uppmärksammats i Österåker kommun. Förra året fick Åkersberga Trädgårdssällskap den prestigefyllda utmärkelsen Blå vågen-stipendiet och 100 000 kronor. Utmärkelsen är ett föreningsstipendium som instiftades år 2005 av Lokaltidningen Åkersberga Kanalen och stöds av Österåkers kommun.

– Det är väldigt fint erkännande och pengarna kommer naturligtvis väl till pass. Vi behöver alla bidrag vi kan få för att utveckla och underhålla vår trädgård.

Aktiviteter året runt

Det svenska klimatet till trots håller Åkersberga Trädgårdssällskap igång året runt. På hösten ordnar man bland annat med svamputflykter och höstmarknad med skördefest.

– På höstmarknaden säljer vi potatis, majs, bönor och mycket annat som vi odlar i vår fina köksträdgård, säger Ingalill Tauson.

På vintern träffas de istället inomhus och arrangerar föredrag och filmvisningar, till exempel om våra bin och varför de dör. Till julen förra året hölls också en kurs i hur man binder kransar. Kransarna såldes sedan på Länsmansgårdens julmarknad. När solen och våren tittar fram igen är det dags att ge sig ut igen. När andra hälsar våren välkommen med ko-släpp, ordnar Åkersberga Trädgårdssällskap med
bi-släpp. Och de arrangerar även blomstervandringar, olika utflykter och studiebesök, bland annat till Ängsö nationalpark, Ängsholmens gamla ekar och andra närliggande trädgårdar.

– Vi har mycket roligt på gång här hela tiden. Och särskilt härligt är det när många barn är med på utflykterna eller springer runt här i vår trädgård, säger Ingalill Tauson.


Artikeln är från Magasin Österåker, nr 1 2015.

Text: Pia Runfors

Foto: Scandinav/ Österåkers kommun

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
tisdag 10 mars 2015
Senast uppdaterad:
fredag 16 december 2016