Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skärgården på tre dagar

Foto: Nässlingen

Sommaren är aldrig så härlig som bland kobbar och skär i skärgården. Ta en kortsemester och övernatta på något av de mysiga vandrarhem som Österåker skärgård erbjuder. Du kan också ta med dig tältet och åka spontant från ö till ö.

Ö-liv med övernattning

Ta bussen till Åsättra brygga på Ljusterö och åk skärgårdsbåt vidare ut till Ingmarsö, Finnhamn, Husarö, Nässlingen och Äpplarö.

Ingmarsö

Ingmarsö är en av skärgårdens mesta året runt-öar med 150 bofasta. Här finns jordbruk och ett aktivt företagsliv. Ön kan utforskas på många sätt – det finns cyklar, roddbåtar och kajaker att hyra och islandshästar att rida ut på tur med. Testa också någon av de fina vandringslederna. Här finns bland annat bed and breakfast.

Finnhamn

Finnhamn är ett av skärgårdens allra första semesterparadis. Delar av Finnhamn är klassat som naturreservat och naturen skiftar från promenadvänliga lövskogar och jordbruksbygd i väster till karg ytterskärgårdsnatur på de östra delarna. Här kan du gå fina natur- och gårdsvandringar, testa äventyrsbanan, hyra kajak eller roddbåt, spela paintball eller bada bastu. I gårdsbutiken kan du köpa lokalproducerade matvaror. I den fina gamla sekelskiftesvillan finns vandrarhem och en kort promenad därifrån restaurang och sommarbutik. Missa inte takbaren med utsikt över Stockholms skärgård. Det finns också en stugby och en tältplats på ön.

Husarö

Husarö har, liksom Finnhamn, havet som närmsta granne. Husarö ligger där den norra ytterskärgården öppnar sig, blir kargare och än mer storslagen. På ön står Elsa Beskows sommarhus fortfarande kvar och hennes Putte i Blåbärsskogen ska ha blivit till här på ön. På Husarö kan du vandra, fiska och bada vid de många badstränderna. Och du kan ta de av öns historia i lotsmuseet samt betrakta de många vackra kulturhistoriska byggnaderna. Det finn stugor att hyra i stugbyn. Sista lördagen i juli anordnas skärgårdsmarknad, Husarömara och visning av lotsmuseet. I Husarö lanthandel kan du ta en fika eller en enklare maträtt.

Nässlingen

Nässlingen var tidigare ett skärgårdshemman och är i dag en konferensbyggnad och ett omtyckt besöksmål för alla åldrar. Här finns boulebanor, fotbollsplan och olika utomhusspel. Naturligtvis kan du också bada, ro och promenera på ön. Nässlingen har stugor och rum för uthyrning. Restaurangen Svarta Malin erbjuder mat, underhållning och en fantastisk utsikt över havet.

Äpplarö

Äpplarö ligger strax norr om Ingmarsö och har ett naturreservat med vacker mellanskärgårdsnatur. Ön erbjuder fina badvikar och klippbad. Mitt på ön ligger Äpplarö Gård med ullbod, försäljning av lokalproducerade produkter och uthyrning av en sjöstuga samt tält med sängar. Runt omkring på ön betar gårdens klövsjöfår, en utrotningshotad ras med lång ull, och kring stallet finner du gårdens hedemorahöns.

Text: Pia Runfors.
Tipsen kommer från Emelie Wengse och Marie Schinkler på Information Österåker. Besök gärna Information Österåker i Åkersberga centrum för fler tips på saker att se och göra i Österåker.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
måndag 15 juni 2015
Senast uppdaterad:
måndag 13 juli 2015