Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skärgården på en dag

Foto: DFDS SEAWAYS

På bara en dag hinner du se och uppleva mycket i vår härliga skärgård. Du kan till exempel göra en bussutflykt till Ljusterö, ta en skärgårdsbåt och känna havsbrisen eller hyra en kajak och bli ett med naturen.

Militärhistoria på Siaröfortet

En perfekt dagsutflykt är att ta bussen eller bilen till Östanå färjeläge och hoppa på Blidösundsbolagets förmiddagsbåt över till Siaröfortet. Under första världskriget började fortet byggas som ett led i moderniseringen av Stockholms försvar. Museet
erbjuder en spännande inblick i dåtidens kustförsvar – med eller utan guide. Passa också på att fika på kaféet som är inrymt i det gamla logementet och ta sedan ett dopp innan du tar båten hem igen på eftermiddagen.

Händelserikt på Ljusterö

Ljusterö är en av de största öarna i Stockholm skärgård. Du kommer hit med bil eller buss via bilfärjan från Östanå färjeläge. På Ljusterö finns mycket att uppleva – gamla skärgårdsbyar, bevarade 1700-talsmiljöer, fiskelägen och gravfält från järnåldern. Eller varför inte titta på graffiti vid Ljusterö torg och skärgårdskonst samt modernistisk konst i konstmuseet? Ljusterö huvud på västra delen av ön är en fantastisk utkiksplats. Alldeles intill ligger den gamla fiskebyn Laggarsvik och en idrottsplats där du kan spela boule, tennis och fotboll. En bit söderut ligger Linanäs med vackra hus, klipp- och strandbad, gästhamn, minigolf, restauranger och kafé. Hit kan du åka med Waxholmsbåt från Lervik.

Paddla, bada och ströva på Östra Lagnö

Från Ljusterö sticker Lagnö rätt ut som en 1,2 mil lång arm i ett av Stockholm skärgårds allra vackraste paddelvatten. Vid Klintsundet, mellan Västra och Östra Lagnö, kan du hyra kajak. Östra Lagnö nås med bil, SL-buss eller cykel. Östra Lagnös naturreservat är en perfekt dagsutflykt att åka till för att bad och uppleva den storslagna skärgårdsmiljön. Ön bjuder på strövvänliga marker med gott om svamp och bär. Här finns även en tillgänglighetsanpassad stig för rörelsehindrade.

I vikingarnas kölvatten

Upplev historiska paddeltag. Hyr kanot eller kajak i Åkersberga och paddla i idyllisk och lummig miljö längst Åkers kanal, en resa efter Långhundraleden. Njut av det vackra landskapet och den historiska vattenvägen som förr ledde vikingarna ända upp till Gamla Uppsala. Ta paus vid Vada Sjökulla med stensättningar från tidig vikingatid. För den historieintresserade rekommenderas också utflykter till Tunaborgen, runstenen vid Stavs äng, Gottsundaborgen och Hagbystugorna.

På tur med skärgårdsbåt

Ta bussen eller bilen till Östanå färjeläge och hoppa på en skärgårdsbåt till någon av de fina öarna i Stockholms norra skärgård. Varför inte Norröra där Saltkråkan spelades in, natursköna nationalparken Ängs eller topphemliga kustförsvarsanläggningen Batteri Arholma som byggdes för kalla kriget?

Text: Pia Runfors.
Tipsen kommer från Emelie Wengse och Marie Schinkler på Information Österåker. Besök gärna Information Österåker i Åkersberga centrum för fler tips på saker att se och göra i Österåker.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
måndag 15 juni 2015
Senast uppdaterad:
måndag 21 november 2016