Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Gnistrande tur på längden

Foto: Bosse Lind

Det är tidig morgon. Solens strålar spelar över snön. Kylan biter i kinderna och andedräkten förvandlas till rök. Det är en perfekt dag för att ge sig ut i längdskidspåret.

Marcus Markström är ansvarig för skidsektionen vid Åkersberga sportklubb och en entusiastisk längdskidåkare. Han beskriver den perfekta skiddagen.

− Fyra minusgrader, vindstilla, sol och nypistade spår. Då leker livet! säger Marcus som föredrar att vara upp tidigt för att undvika sönderkörda spår.

Själv fick han upp intresset för skidåkning 1998 i samband med att han genomförde en Svensk Klassiker. En Svensk Klassiker är att fullfölja Vasaloppet, 90 km, på skidor, Vätternrundan, 300 km, på cykel, Vansbrosimningen, 3 km, och springa Lidingöloppet, 30 km – allt inom 12 månader. Efter den kraftmätningen har Marcus åkt tio Vasalopp.

− Det som är bra med längdskidor är att man får röra hela kroppen, samtidigt som det är skonsamt för knäna. Det är bra för oss som är lite äldre och det ger en ordentlig fysisk motion, säger han.

Marcus tar gärna med hela familjen, fru och tre barn, ut i spåren i Österåker. Domarudden med flera spår att välja mellan är favoriten. Här kan hela familjen kura vid något av vindskydden och duka upp fika med varm choklad. Och det finns eldstäder där man kan grilla korv och värma sig. För de som föredrar att kyla ner sig finns det en vedeldad sjöbastu med tillhörande isvak. De senaste åren har Åkersberga sportklubb planerat en skidtävling.

− Det har tyvärr blivit inställt två gånger på grund av snöbrist. Men tanken är att genomföra den varje år, säger Marcus.

Åkersberga sportklubb har nu planer på att investera i konstsnö tillsammans med Österåkers golfklubb.

− Vi har haft det lite tufft med snötillgången så vi diskuterar om vi ska investera i en snökanon och en pistmaskin, säger Marcus.

Hur det blir med den saken är oklart i nuläget. Men förhoppningsvis så ser kung Bore till att vintern blir lika gnistrande vit, vacker och lagom kall, som Marcus föreställer sig den perfekta skiddagen.

Längdskidspår och isar i Österåker

Sport- och friluftsverksamheten som håller till i Österåkers sportcentrum är ansvarig för att preparera de flesta längdskidspåren i Österåkers kommun. Skidspåren vid Österåkers golfbana prepareras av Österåkers golfklubb och Åkersberga sportklubb.

– Domarudden brukar vara väldigt populärt, säger Thony Wallerstein, arbetsledare på kommunen med ansvar för underhåll av sport- och fritidsanläggningar.

Förra året fick Thony och hans arbetslag nya skotrar för att kunna preparera spåren.

– Vi brukar klara av att göra Domarudden på en dag. Snöar det mycket måste vi göra om det igen nästa dag. Men de flesta gillar att vara ute, det är ett skönt jobb, säger han.

Kommunen preparerar skidspåren på Domarudden i prioriteringsordning 2,5 kilometer, 5 kilometer, skogsbilvägar och sist 10 kilometer. Vid mycket snö skapas spår även på Röllingby backar. Österåkers golfklubb och Åkersberga sportklubb preparerar även spår vid Österåkers golfbana. I Söra och Hacksta friluftsområden görs inga skidspår men snön packas för att möjliggöra sköna vinterpromenader. När isen är tillräckligt tjock plogas även ett antal isar så att du kan ge dig ut och njuta till fots, skridskor eller skidor. Isprov tas regelbundet för att se att isarna är säkra.

Trots att Thony jobbar med spåren är han själv ingen stor skidåkare. Inte än så länge i alla fall.

– Jag funderar på att ta mig ut till Domarudden i år. När man har gjort spåren ser det väldigt inbjudande ut.

Mer information om skidspår och isbanor i Österåker finns under rubriken mer information.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
måndag 12 januari 2015
Senast uppdaterad:
fredag 17 juni 2016