Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker från hästryggen

Naturens alla dofter, fåglarnas kvittrande och årstidens färgskiftningar. Turridning är en upplevelse för alla sinnen. Magasin Österåker var med när fem kompisar sadlade varsin islandshäst och red ut i skogen under en av de första höstdagarna.

– Har ni ridit förut? Hur liten eller stor vana vid hästar har ni? Linnea Gustafsson, 21, som leder turridningen är noga med att alla ska få exakt rätt häst för att få ut mesta möjliga av turen.
– Jaha, Marie. Det var länge sedan du red, säger du. Då får du Katla. Hon är jättesnäll! Och du Angelika, som rider ofta, får ta Run. Hon är pigg så där får du din utmaning, säger Linnea.

Sedan får var och en rykta och därefter sadla sin häst innan det är dags att sitta upp.

– Kom ihåg nu, på ett rakt led efter mig. Nu går vi, ropar Linnea och tar täten på stigen upp mot skogspartiet som leder bort mot Domarudden.

Hästar är bra för hälsan

Tina von Dardel som driver företaget Lappdals Islandshästar i norra Åkersberga, känner sig trygg. Linnea växte upp bara 500 meter härifrån, började själv rida när hon var fem år och har jobbat som turledare hos Tina i tre år. Tinas eget intresse för avel och dressyr startade år 1970 med svenska halvblodshästar. Från 12 till och med 28 års ålder hjälpte hon Elis Fröstad på Smedby gård som bedrev avel av svenska halvblod. Från 1982 och ett tiotal år framåt jobbade Tina som sjuksköterska innan hon klev av och förverkligade drömmen att få syssla med hästar på heltid. År 1993 startade hon företaget Lappdals Islandshästar som, precis som namnet säger, enbart har islandshästar i stallet.
– Varför? De har ett bra lynne, är lättlärda och framför allt samarbetsvilliga och snälla. Och så är deras ljuvliga gångarter tölt och pass så roliga att rida! säger Tina lyriskt.

– Jag tror aldrig jag sett en arg islandshäst. De sparkas och bits inte. Hit kommer många nybörjare och turister och då känns det tryggt att ha en mindre och snäll häst att erbjuda. Hästar har också en starkt positiv inverkan på oss människor, något som Tina vet sedan sin tid som sjuksköterska.

– Folk med depressioner mår bättre. Och ridning tillsammans med simning är bra rehabilitering för den som drabbats av en stroke, Parkinsons eller har flera funktionsnedsättningar.

Vill locka fler turister

I dag finns ett 40-tal hästar på gården, varav 20 ägs av Tina själv. Utöver inackordering och uppfödning, så är turridning och ridskola huvudsysslan. På sommaren anordnas ridläger för barn och ungdomar samt ridhelger för vuxna.

I dag vill människor göra något aktivt på sin fritid. Turridningarna på onsdagar och helger är mycket populära. De lockar både företag och privatpersoner.

– På sommaren har vi turridning varje dag. Då kommer det folk från trakten och turister från övriga Sverige och hela världen.

– Till nästa säsong ska jag samarbeta med Visit Roslagen och även skriva på engelska på min hemsida. För det är bra om vi kan locka ännu fler turister hit till Österåkers kommun!

Hästtät kommun

Båtar och hästar är två starka skäl till att så många flyttar till Österåker.

– Förr sa man att Vallentuna var den mest hästtäta kommunen. Men frågan är om inte vi gått förbi, säger Tina. Frågan är då vad som gör just Österåker till en sådan populär plats för människor som gillar hästar och ridning?

– Den fina naturen förstås, med lövskogar och lätt terräng. Sedan har vi också en lång tradition när det gäller hästar här. Kommunen har gjort bra och fina ridvägar, även om det finns ännu mer att göra. Tänk om man även kunde lämna en liten remsa bredvid cykelvägarna för ridning. Vad fint det skulle vara!

Hur gick det då för Angelika och hennes kompisar Maria, Marie, Charlotta och Jenny?

– Jättebra! Det var full rulle. Vi fick tölta, trava och även prova på galopp. Samtidigt njöt vi av det fantastiska höstvädret, naturen, stillheten och de fina ridvägarna.

Väl tillbaka vid stallet och Lappdals gård blev det utfodring till såväl hästar som människor.

– Vi fick välbehövligt ”kraftfoder” i form av kaffe, saft och kakor, berättar Angelika och skrattar.

​Alternativ för den hästintresserade

​Lappdals Islandshästar

På Lappdals Islandshästar finns olika paket att välja bland varav det vanligaste är 2-timmarsturen med fikapaus. Det finns även längre turer med lunch och tvådagarsturer med övernattning på Domarudden. En länk med mer information finns i länklistan.

Stall bobacken

I Boda anordnas ridläger på somrarna, ridlektioner i små grupper och även ridkalas/riddisco för barn och vuxna i alla åldrar. En länk med mer information finns i länklistan.

Åkersberga ridcenter, Skånsta ryttare

Ideell förening med omkring 700 medlemmar. Här finns stall med 50 hästar, stort ridhus och utebana samt klubbhus med omklädningsrum och dusch. En länk med mer information finns i länklistan.

Österåkers sportryttare

Österåkers Sportryttare är anslutna till Svenska Ridsportförbundet och därmed även till Riksidrottsförbundet. Föreningen har cirka 100 medlemmar i olika åldrar. Verksamheten är helt ideell och bygger på medlemmarnas egna engagemang och intresse. En länk med mer information finns i länklistan.

Hjälmsättra gård

På Hjälmsättra Gård, 8 km norr om Åkersberga på väg 276 mot Norrtälje, ligger fokus på små hästar och små barn. Här finns många ulliga små shetlandsponnyer men även större fyrbenta vänner. På Hjälmsättra hålls rid- och körlektioner, ridkalas och tävlingar. En länk med mer information finns i länklistan.

Roo gård

Roo gård har ridhus, dubbla ridbanor samt en terrängbana och kan erbjuda eleverna omväxlande undervisning, samt möjligheter att tävla på ridskolans hästar i hoppning och dressyr på olika nivåer. En länk med mer information finns i länklistan.

Stallplats och medryttare

Det finns också många stall i kommunen där man kan hyra stallplats eller bli medryttare.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
tisdag 18 november 2014
Senast uppdaterad:
fredag 17 juni 2016