En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Individuella val

Individuella valet, som omfattar 200 poäng, är ett bra tillfälle att kunna bredda sin utbildning med fler behörighetskurser för vidare studier, fördjupa sig i sitt yrkesprogram eller utveckla ett intresse.

Dina val ligger till grund för vilka kurser som kommer att starta. Det är viktigt att du tänker igenom ditt val ordentligt, inte minst med tanke på vidare studier som du behöver bli behörig till. Informera dig väl innan du gör ditt val – ta kontakt med kontaktpersonerna som finns namngivna efter varje kurspresentation. Du kan också vända dig till din studie- och yrkesvägledare (SYV), Helena Åhlin. Att du gör rätt val från början är viktigt då du EJ får hoppa av påbörjad kurs.

Du ansvarar själv för din planering och för att du har totalt 2500 poäng när du avslutar din gymnasieutbildning. 2500 poäng är vad som krävs för för ett fullständigt slutbetyg!

Om du önskar läsa mer än 2500 poäng (utökat program) måste du ansöka om det.

Läs mer i katalogerna som ligger länkade på denna sida.

Vad betyder utökat program?

Om du läser mer än 2500 poäng kallas det utökat program. Det får man ansöka om att få. Du som har 2500 poäng får endast läsa utökat program om du väljer kurser som är behörighetsgivande eller ger meritpoäng. Du behöver även ha godkända betyg och ligga i fas i dina kurser för att få läsa utökat program. SYV berättar mer.

Elevmanual för att göra individuellt val i Dexter

Val av individuellt val gör du i Dexter. För att kunna logga in och söka behöver du tillgång till ditt personliga användarnamn och lösenord till Dexter (samma som Fronter inlogg om du inte har ändrat själv).

För att komma till Dexter går du in på skolans hemsida (osterakersgymnasium.se) och klickar på DEXTER i höger kolumn eller direkt in på hypernetportalen (Dexter) https://osteraker.hypernet.com

Fyll i Användarnamn och Lösenord

På startsidan – gå till Mina val

Ett nytt fönster poppar upp. Klicka på den typ av val du ska göra. I detta fall Individuellt val.

Ytterligare ett nytt fönster kommer fram. Varje rad motsvarar ett val. I rutan Schemaposition klickar du bara för Individuellt val.

Börja därefter med att göra ditt förstahandsval i övre delen av fönstret under rutan Kurs

De olika kurserna visas. Klicka på den kurs som du vill ha.

Du ser även hur många poäng du ska välja i raden nedanför.

Efter det att du har gjort ditt förstahandsval fyller du i dina reservval i nedre del av fönstret.

Du måste göra 2 reservval. OBS! Den reservkurs som du väljer först (översta raden) är din prioritering nr 1. Under sammanställning ser du vilka val du har gjort.

När du har gjort dina val måste du SPARA längst ner på sidan. Du kan gå in och ändra dina val hur många gånger som helst fram tills dess att vi stänger valet.

En kurs startar endast om tillräckligt antal elever har anmält sig i tid. Tillräckligt antal bedöms av skolledningen.

I de fall där det är fler sökande än antal platser prioriteras de som har gjort sina val i tid samt kommande år 3 elever. Därefter placeras övriga i mån av plats av systemet.

OBS! Du som går i åk 3 ska även göra programfördjupningsval. Du hittar dem under Programfördjupning i Dexter.

Redaktör:
Esteban Araneda-Ferrer

Sakkunnig:
Esteban Araneda-Ferrer
Senast uppdaterad:
onsdag 9 januari 2019