Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Åk6 informationsbrev v20 & v21

Kära föräldrar/vårdnadshavare,

Nu är det endast 14 skoldagar kvar av läsåret och mellanstadieåren. Vi jobbar på som vanligt i klassrummen hela vägen till sista veckan då vi kan njuta av mentorsdagar och annat roligt. Den 12 juni är sista skoldag och vi välkomnar föräldrar och vårdnadshavare till skolavslutning på skolgården klockan 12.30-13.30.

Religion

I vårt nya tema i religion har vi börjat utforska Hinduismen. Det är många som fascineras av denna urgamla religion och eleverna ser fram emot nästa veckas yogapass. Jag har tänkt att eleverna ska få lära sig Surya Namaskara (Solhälsningen) - en serie enkla yogapositioner som stretchar ut hela kroppen, stabiliserar andningen och stimulerar cirkulationen. Solhälsningen är en hyllning till solen och den nya dagen som föds.

Vid sidan av yogan kommer eleverna att läsa och lära sig mer om Hinduismens grunder och mål. Jag kommer inom kort skicka ut ett temahäfte med en planeringsöversikt och instuderingsfrågor för slutprovet som är tisdagen den 4e maj.

Finbesök från Världsnaturfonden (WWF)

Under veckan som gått fick vi besök av delegater från Världsnaturfondens lokala kontor i Kenya, Filippinerna, Rwanda, Zambia, Madagaskar, Kamerun, Indonesien och Uganda. Vi var tre lärare och fyra elever som mötte upp detta glada och entusiastiska gäng miljökämpar. William S & Gustavs i 6B och Ralph & Gideon i 6A levererade enastående redovisningar om våra välgörenhetsprojekt ’Rädda Barnen ’ (i åk5) och ’Rädda Östersjön’ (i åk6). De hjälpte även till att guida våra gäster runt i skolan och följde sedan med dem på en biologilektion i skogen. All kommunikation skedde på engelska och gästerna var mäkta imponerade!

Matematik

I matematiken har vi diskuterat delproven i matematik. Från och med nästa vecka kommer vi att tillsammans gå igenom några av de uppgifter som utmärkte sig lite extra under provskrivningarna. Vi kommer även att arbeta med IUPn samt titta lite på arbetsområden inför årskurs 7.

Engelska

I engelskan arbetade eleverna med ordförråd, läsning och läsförståelse, uttal och talad engelska. Vi såg på kortfilmen ’Marshmallows' och har diskuterat kring innehållet. Glosförhöret från i torsdags måste göras om – nya chanser med samma glosor på tisdag, den 21/5.

Biologi

Vi har nu läst om tre av de fyra olika formerna av befruktning. Inte oväntat tycker många elever att detta tema är mycket spännande. Många frågor om ’blommor och bin’ har ställts i båda klassrummen. Eleverna får använda båda NO-lektionerna nästa vecka till repetition och instudering inför slutprovet som är måndag, den 27 maj.

Teknik (grupp 1)

I tekniken är det flera elever som har gjort färdigt sina tekniska ritningar och modeller. Resterande elever arbetar på bra med sikte på deadline på torsdag v21 som även är vår sista tekniklektion för året pga. helgdagar i vecka 22 och 23.

Svenska

I veckan har eleverna arbetat kring grammatik (tj-ljudet), läsförståelse och skrivning. Eleverna har även börjat ett mini-projekt med dramatiseringen av ett tv-program, som de själva får skapa. De ska skriva manus, träna in repliker, samla de föremål som ska användas i programmet, filma och montera. TV-programmet samt manus ska lämnas in eller delas med Isabelle senast måndagen den 27/5.

Vi har avslutat veckan med Lilla Aktuellt på picknickfiltar i klassrummet; en mycket trevlig mysstund med fika för alla eleverna.

Lånade läromedel

Nu när läsåret börjar närma sig sitt slut är det viktigt att se över lånade läromedel och material. Dessa måste tas tillbaka till skolan under veckorna 21 & 22 och prickas av på listorna hos respektive ämneslärare. Skadade eller borttappade läromedel måste ersättas av vårdnadshavare.

Kvarlämnade kläder

Högen med glömda kläder nere vid idrottshallen växer sig större och större. Vänligen titta i lådan till vänster om entrédörren vid tillfälle då denna töms och lämnas till välgörenhet vid skolavslutningen.


Tömning av skåp i skolan

Det formella datumet för städning av skåp och klassrum är på tisdag, den 11 juni i vecka 24. Det kan dock vara bra att redan nu be barnen börja ta hem sådant som inte längre behövs vara i skolan så blir det inte så mycket att bära senare.

 

Läxor och prov v20 – v21

Måndag, 20 maj

NO – arbeta med instuderingsfrågor (prov 27 maj)

Tisdag, 21 maj

SO – ta med yogamatta / handduk eller liknande underlägg till skolan v21. Notera att vi möjligen använder dessa utomhus.

Engelska – glosförhör (samma glosor som förra veckan)

Onsdag, 22 maj

Svenska – Fortsatt arbete med manus och inspelningen av tv-programmet. Manuset ska lämnas in och tv-programmet ska delas med Isabelle, senast 27/5.

Torsdag, 23 maj

Teknik gr1 – inlämning av teknisk ritning och modell.

Fredag, 24 maj

Matematik – ingen läxa

 

Uppdaterad kalender v21 – v24:

Vecka 21

 • Tisdag, 21 och onsdag 22 maj – bussen från Pedagogcentrum är på besök
 • Torsdag, 23 maj – teknikgrupp 1 lämnar in sina ritningar & modeller för bedömning.

Vecka 22

 • Måndag, 27 maj – NO prov (befruktning och fortplantning)
 • Tisdag, 28 maj – elevbytardagar för blivande åk 7 (besök på högstadiet med nya mentorerna)
 • Onsdag, 29 maj – Friidrottsdag (vi inväntar i skrivande stund på mer information från idrottslärarna)
 • Torsdag 30 och fredag 31 maj – Kristihimmelfärd & klämdag / ledigt

Vecka 23

 • Tisdag, 4 maj – Religionsprov (Hinduism och Buddhism)
 • Onsdag, 5 juni – världsmiljödagen (möjligen utflykt med skräpplockning och picnic)
 • Torsdag 6 och fredag 7 juni – Sveriges nationaldag & klämdag / ledigt

Vecka 24

 • Måndag, 10 juni – mentorsdag med utflykt för respektive klass tillsammans med föräldrar
 • Tisdag, 11 juni – städdag (klassrumsrensning), BBQ-lunch och brännbollsturnering åk9 mot lärarna. Eleverna slutar 13.30 (Samtrans anpassad).
 • Onsdag, 12 juni – mentorsdag (8.15 – 12.30) och skolavslutning (kl. 12.30 – 13.30). Eleverna slutar 13.30 (Samtrans anpassad).
 • Torsdag, 13 juni – 21 augusti: SOMMARLOV

Vecka 34

 • Torsdag, 22 augusti – upprop och skolstart åk7


Njut av solen och ha en trevlig helg!

Lotta & Isabelle

Redaktör:
Mattias Nyström

Publicerad:
fredag 17 maj 2019
Senast uppdaterad:
fredag 17 maj 2019