Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Till dig som är vuxen...

TILL ER VUXNA SOM HÄMTAR ERA BARN OCH NI VUXNA SOM FINNS PÅ SKOLAN:

För många barn är förskola och skola den mest trygga platsen. En plats där barn får mat och trygghet.

När nu många barn istället är hemma krävs lite mer av oss vuxna runtomkring. Vi behöver se barnen och agera för barnen vi är oroliga för. Det kan vara en grannes barn, en kompis barn, en kollegas barn eller barn som du möter på annat sätt. Nu är tid för mer kurage och omtanke!

Om du är orolig för att barn utsätts för våld, försummelse eller på annat sätt far illa:

1. Gör en orosanmälan till socialtjänsten. Du hittar information på din kommuns hemsida. Ring och berätta vad som gör dig orolig. Det kan handla om att barnet ofta har trasiga, för små eller för tunna kläder. Att barnet uppvisar oro, ledsamhet, ofta har svåra mardrömmar, ångest eller på att sätt uttrycker otrygghet. Det kan handla om att du hör skrik, gråt eller dunsar från lägenheten intill. Det kan handla om ensamma barn som rör sig själva i kvarteret där du bor under tider då barn borde vara hemma. Du behöver inte VETA hur det är utan endast uppleva ORO.

2. Prata med barnen! Fråga hur det är hemma och berätta var du bor eller hur de kan nå dig så att barnet har en väg ut OM något skulle hända!

3. Ring polisen! Vid en akut oro eller hotfull situation – ring polisen på 112!

4. Knacka på! Du kan alltid också gå och knacka på hos den granne där du upplever oro. Berätta vad som gör dig orolig och fråga hur allt är. Säg också klart och tydligt var du bor och finns om det är så att någon behöver något. Tillsammans
kan vi se till att fler barn upplever trygghet och att vi inte lämnar barnen ensamma i en svår stund.

Som vuxen kan du också ringa till BRIS på 077-150 50 50 eller till Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 (om du har oro för vuxen eller barn).

Kom också ihåg att barn som är mer hemma tillbringar mer tid på nätet, vilket i sig kan kan öka risken att utsättas på nätet.
Fråga barnen vad de möter på nätet. Påminn barnen att om någon, barn som vuxen, ber om att få se avklädda bilder eller filmer eller på något sätt använder sig av hot eller bekräftelse för att få barnet att göra som hen vill – då ska barnet omedelbart säga till en vuxen! Påminn om att det aldrig någonsin är barnets fel oavsett vad som händer och att du aldrig kommer döma barnet.

Tillsammans skapar vi tryggare miljöer för barn i en svår situation!

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
COVID19_Infoblad_Vuxna.pdf 189.7 kB 2020-03-23 18.22

Redaktör:
Nanna Zimmermann

Publicerad:
måndag 23 mars 2020
Senast uppdaterad:
måndag 23 mars 2020