Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Skolstart Läsåret 2019-2020 - En resa i lärandets land

Välkomsttal av Österskärsskolans rektor - Maria Arnvaller

Hej,

Varmt välkommen till skolstart på Österskärsskolan efter ett långt sommarlov!

Extra välkomna är alla förskoleklasselever som äntligen får börja skolan.

Maria Arnvaller heter jag och jag är väldigt glad och stolt över att vara rektor just här, på den bästa skolan, Österskärsskolan.

Hoppas sommarlovet varit härligt med sol, bad och lediga dagar!

Många av er har säkert gjort resor under lovet, utflykter till stranden, resor i Sverige eller till andra länder. En del av er har gjort korta resor och andra kanske rest långt bort.

Låt oss göra en jämförelse med att resa och att lära sig nya saker. Tänk dig att vi börjar vi en ny upptäcktsresa tillsammans i dag. Föreställ dig en resa i lärandets land, ett slags sagoland. Att lära sig nya saker är som att gå på upptäcktsfärd och vara nyfiken på allt du ser och hör.

Se älvarnas och åarnas vatten som slingrar sig i lärandets land. Ibland kommer du till en mörk snårig skog som är svår att ta sig fram i. Det kan liknas vid då det är något som är lite svårt och krångligt att lära sig. När allt känns lätt att lära är det som att springa på en stor äng eller så känns det som om du är uppe på bergets topp. En lyckokänsla i magen då du klarat något du inte trott att du kunde.

Ibland svischar kunskapsresan förbi som om du körde i racerfart på en motorväg. En annan gång vandrar du på en slingrande kunskapsstig och det tar lång tid att ta sig fram till resmålet men å andra sidan hinner du uppleva och lära dig en hel massa saker under din vandring. I lärandets land reser vi ibland tillsammans, när vi samarbetar med andra och ibland reser vi på egen hand. Ibland reser vi i solsken och ibland i regn.

En viktig del av resan är att stanna upp och låta sig förundras, av en vacker solnedgång i havet eller av en trollslända med skimrande vingar som flyger förbi. Stanna upp och reflektera över allt du lärt dig. Var glad och stolt över att du gör ditt allra bästa av varje dag på vår kunskapsresa, som börjar i dag. Kom ihåg att kunskap är lätt att bära i din ryggsäck.

Innan resan i lärandets land kan börja vill jag också passa på att berätta om några viktiga och roliga satsningar vi gör på Österskärsskolan i höst. En är att vi har ännu mer fysisk aktivitet i skolan och fortsätter satsa på vår hälsa. Genom forskning vet vi att det är viktigt att träna så att pulsen höjs – både för att må bra, få bättre koncentration och för hjärnans utveckling.

Klasserna kommer att ha korta pauser med rörelse, ”brainbreaks”, som hjälper till att hålla koncentrationen på topp. Dessutom kommer årskurs 5 och 6 att ha extra pass med pulsgympa utöver idrottslektionerna. Då och då kommer vi att ha morgongympa här på skolgården.

Innan jag berättar mer om våra satsningar och nyheter tar vi en kort paus och kör morgongymnastik så att vi får röra på oss och bli pigga.

Morgongymnastik med Lotta och Jacob

En lekfull skolgård är också viktig för elevernas hälsa och lärande. Den ska locka till lek och fysisk aktivitet. Nu är bygget klart och paviljongerna är borttagna. Vi har fått en fin konstgräsplan för alla slags aktiviteter och som kan förvandlas till en skridskobana till vintern, nya klätterställningar finns uppsatta och Kingrutor är målade på skolgården. Fritidsgänget laddar för roliga rastlekar.

Scenen som vi står på är också helt ny så att vi kan ha skolstart och skolavslutning här. Vi arbetar vidare för att få en ännu mer aktiv och lekfull skolgård.

Nu är det dags att inviga vår fina konstgräsplan. Vi klipper bandet till konstgräsplanen nu så den är officiellt invigd. Fanfar.

Sång och musik får oss också att må bra så därför är vi glada att under hösten kunna starta Österskärsskolans egen skolkör från åk 3-6.

Nytt och efterlängtat är att vi har språkval i tyska och spanska för våra årskurs 6 elever med undervisning här på Österskärsskolan för första gången.

Det var några exempel på skolans nyheter och satsningar kommande läsår.

Lycka till med skolstarten och ha så roligt på aktivitetsdagen i dag!

/Maria Arnvaller

Rektor

Redaktör:
Maria Sjöström

Sakkunnig:
Maria Arnvaller
Publicerad:
fredag 23 augusti 2019
Senast uppdaterad:
fredag 23 augusti 2019