Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vecka 13

Veckans tema: Våra fem sinnen

En härlig vårvecka då vi har vi arbetat med temat “Våra fem sinnen”; synen, hörseln, känseln, lukten och smaken. I samlingen har alla fått berätta vad de gillar att se, höra, känna på, lukta på och smaka. Detta har sedan dokumenterats genom bild och text. Vi har sett program från UR “ Doktor Karins stetoskop” om ögonen och näsan samt “Tiggy testar”: “Hur känns det?” och “Hitta ljudet”.Vi har “spetsat öronen” och använt vår hörsel i leken “Viskleken”. När vi lekte Bulleri-bulleri-bock använde vi känseln för att känna hur många fingrar kompisen höll mot ryggen. Med bindel för ögonen har alla fått lukta på en kompis frukt och kommit på vilken det är. Vi har tittat noga på varandras ögon och kommit fram till att både blå och bruna ögon finns i många olika nyanser. Vi har använt luppar och sett att saker ser väldigt annorlunda ut när man ser det på nära håll. Vi har även tittat på våra olika öron och kommit fram till att även de ser väldigt olika ut. Ur en påse har vi plockat föremål och med bara känseln vetat vad det är. Gaffel, sked, legobit, sax och sten var lätta att känna. Vi har doftat i täckta burkar och gissat vad det är. Kanel och vanilj var lätt att känna igen medan kaffebönor och earl-grey-te var lite svårare. Parfymdoften uppskattades av några medan andra inte gillade den alls. Tänk att vi tycker så olika om dofter! Vi har lyssnat på hemmagjorda maracas och försökt lista ut vad som var i dem. Ris, makaroner, russin, sand och grus hade väldigt olika ljud. Vi har blundande och hållit för näsan och smakat på rå potatis och försökt att lista ut vad det är. Med täppt näsa är det svårt att känna smaker. Vissa tyckte att det var väldigt gott medan andra inte gillade smaken alls. Det har varit lustfyllt och spännande att testa våra olika sinnen och lärt oss hur viktiga de är.

Under veckan har vi även hunnit med lite svenska och matte samt en vårig promenad till Kolgärdet då vi bl.a. såg blåsippor.

Idag fredag uppmärksammade vi Earth day genom att ha en elfri dag på skolan. Det som påverkade oss mest var att det inte fanns lyse på toaletterna. Där fick vi använda ficklampa. Vi pratade en del om att det är bra för miljön att spara på el och dagens lunch var klimatsmart, kall pastasallad med kyckling. Inte särskilt populärt i klassen.

Idag var det idrott. Många varv runt längs hinderbanan blev det!

I torsdags och fredags var Maria sjuk så Mats-Göran kom med gitarren och var vikarie. Således har det även blivit en hel del härlig sång och musik.

Nästa vecka åker vi återigen till Metodverkstan på tisdag.

Trevlig helg till er alla!

doftburkar och rå potatis

Doftburkar och rå potatis

Ljudmaracas

Vad innehöll de olika ljudmaracas?

Dofttest

Vad luktar det? Trots ögonbindel var det lätt att känna doften av apelsin.

Redaktör:
Jenny Johansson

Publicerad:
fredag 29 mars 2019
Senast uppdaterad:
fredag 29 mars 2019