Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vecka 41.

Oj, oj, oj, vad vi har lärt oss mycket!

Hej!

Denna veckan har vi sprungit "Magganloppet" med hela skolan, vi började med skön uppvärmning innan vi startade att springa/gå och gick i mål efter 1,2 kilometer, bra jobbat.

I naturboken har vi limmat in fakta om träden asp och bok som vi lärt oss om och som vi också tittade på när vi gick trädpromenaden, på vår utedag i måndags. Det är så vackert ute nu med alla färger, vi såg en regnbåge också.

Vi har sett ett avsnittet om sopsortering ”Barr och Pinne” räddar världen från farligt skräp. Det blev bra samtal och många kloka ord och tips. Vi fortsätter kommande veckor med ämnet miljö.

I svenskan har vi haft bokstaven och ljudet Ll som i lejon, lingon, lus och lampa. Det blev rekord i att samla ord en hel lång lista med 59 stycken. Vi har arbetat med läsresan och pratat om vad är ett ord och vad är en mening, räknat antalet ord i meningar som vi tillsammans gjort med hjälp av bildkort. Lekt ”ett skepp kommer lastat” med L-ord, som vi hör i början, på ett ord.

Vi har även arbetat med sammansatta-ord, delat dem och då blev det två nya ord, lastbil blev last och bil, snöboll blev snö och boll. Detta är ett kapitel i språklig medvetenhet. Vi gjorde även två ord till ett ord, smör och gås blev smörgås, glass och pinne blev glasspinne.

Sett på ”Djur med Julia” som hälsade på hos ett djur på L som äter gräs och har ull. Även tittat på Livet i bokstavslandet från UR, där det presenterades en show med passande L-ord, ”allt är lek”.

I matematiken har vi haft fruktmatte, lärt oss begreppet ”lika många”, gjort ett uppslag i matematikboken och repeterat mönster.

Vi har ritat en födelsedagsbok och firat ytterligare en 6-åring i klassen.

Nu tränar vi på vad man har för adress, bra att kunna, öva gärna vidare hemma. Vi har pratat om varför man lär sig och varför man ska kunna olika saker, därför tränar vi och repeterar, allt kan vi inte ännu och man måste öva och öva. Det är roligt.

Att vara husvärd i klassen under en vecka är mycket uppskattat, vi drar en ny kompis ”namnlapp” varje måndag ur girafflådan. När man är husvärd får man hjälpa till lite extra i samlingen, räkna hur många vi är, vilka fattas, dra lapp, berätta vilken veckodag, datum, månad det är. Berätta dagens schema med hjälp av bildstöd på tavlan. Man får ett uppdrag ”grey of the day” kan vara en gåta, klurig fråga eller något man ska berätta om. Man får gå först i ledet när vi går till matsalen, idrotten och på promenad. Hjälpa till att hålla ordning som att städa lite extra i spelhyllan, plinga i klockan både ute och inne. Nästan bäst av allt, att få hjälpa till att torka borden på fredagar.

Nästa vecka får vi besök av en tandsköterska som ska lära oss en massa bra om tänderna, det är ju så viktigt och spännande, det är många lösa tänder i klassen.

Under nästa vecka kommer alla elever på skolan få besvara en trivselenkät som trygghetsteamet på skolan har gjort, vi gör den på ipaden här på skolan. Den handlar om trivsel och trygghet.

Vi hälsar Markus välkommen till oss, han kommer att arbeta i förskoleklassen och på fritids.

Trevlig helg!

Maria & Carina

Magganloppet!

Redaktör:
Jenny Johansson

Publicerad:
fredag 11 oktober 2019
Senast uppdaterad:
fredag 11 oktober 2019