Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Veckobrev vecka 38

Veckobrev vecka 38

Hej alla, 

Ytterligare en vecka i vetgirighetens tecken. Era barn arbetar på, lyssnar, diskuterar och tar in kunskap som aldrig förr. Det är en ynnest och ett privilegium att få vara med dem under dagarna. Ni skulle vara med… Idag när eleverna lämnade in sin teknikuppgift blev jag alldeles varm i hela hjärtat. Vilka fina arbeten! 

Vi arbetar på med Norden och den resan börjar lida mot sitt slut. Den avslutande uppgiften ska presenteras nästa vecka. Den uppgiften handlar om att studera ett av Nordens länder lite närmare. Vilket land är valfritt. Eleverna ska skriva en faktatext och via den presentera landets geografiska fakta, naturresurser, näringsliv, turistmål samt någon kuriosa (känd författare, konstnär, kompositör eller dylikt). 

Första kapitlet i matteboken har vi också snart passerat. Planerar in en mattetest vecka 40, vilket eleverna också vet om. Övningsuppgifter inför testet kommer nästa vecka. 

I ämnet svenska arbetar vi vidare med grundläggande grammatik. Det är viktigt att kunna sätta ut skiljetecken på rätt ställe samt använda språkets ord i rätt form och i rätt syfte. 

Som ni redan vet så arbetar vi med näringsämnen i ämnet no. Eleverna suger i sig kunskapen som svampar känns det som. I veckan har vi, bland annat,  sett en film som heter ”Vår söta vardag”. Många av eleverna reagerade på filmen, helt klart. Låt era barn berätta vidare. Jag kan berätta att filmen visade sekvenser från när ”en annan” var i deras ålder angående konsumtion och tillgång. Att konsumtionen av socker har ökat hos människan med åren är vetenskapligt bevisat. Men vad kan det bero på? Vilka faktorer finns det som gör att det blivit så? Det har vi också diskuterat. Sen har några av eleverna fått i uppgift att ”prova på” att äta frukost en tid, i rent studiesyfte. De ska försöka jämföra sina vardagliga prestationer och välmående nu mot förr. Vad jag säger och vad jag ser för skillnad spelar ingen roll egentligen. Det är viktigt att eleven känner och märker skillnad själv. Frukost är ett så otroligt viktigt mål, och vad man äter till frukost likaså. 

Vad jag vet så har Peter gjort succé i ämnet engelska. Eleverna tycker det är superroligt och jag har sett att de har kul! Målet är att så många som möjligt av eleverna ska kännas sig bekväma med att använda språket i både talad och skriven form. 

Orienteringen är i full gång nu i ämnet idrott. Orienteringsdag för årskurs 5 är planerad till vecka 40. Att orientera sig i skog och mark via en karta är en viktigt och nödvändig kunskap, som inte är helt lätt. Eller hur..? ;-) 

På tal om skog och mark. Naturen så otroligt vacker nu på hösten och det tänker vi dra nytta av i ämnet bild. Elevernas höstlöv pryder väggen i klassrummet tillsammans med deras porträtt. Nästa uppgift är att ta sig an en klase rönnbär. 

Läxor har de också, mina små troll. 

Läsläxa måndag till måndag

Engelska glosor till onsdag

Matteläxan fick vila denna vecka. Men kommer åter nästa vecka (tisdag - tisdag). 

Tror detta var allt. Syns till samtalen nästa vecka. Ser fram emot att få träffa er. Önskar alla en riktigt trevlig helg!  

/ Lotta   

Redaktör:
Jenny Johansson

Publicerad:
fredag 20 september 2019
Senast uppdaterad:
fredag 20 september 2019