Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Veckobrev v13

Hej allihopa!

Även denna vecka kommer veckobrevet en dag tidigare så att alla får den information de behöver.

Veckan som gått

Den här veckan har många varit hemma sjuka, vissa dagar halva klassen. Men vi som varit här har kört på som vanligt.

På svenskan har vi fortsatt med romanprojektet ”Huset” där vi varje vecka skriver ett nytt kapitel och ritar en tillhörande bild. Fram till nu har vi gjort personbeskrivningar av de olika personerna som bor i huset efter instruktioner i google classroom. Den här veckan har de blivit ombedda att lägga ut trådar för att koppla ihop några personer i huset, kanske en romans eller konflikt? För att vässa våra skrivarkunskaper har klassen parallellt fått rätta texter som Anna skrivit. De kan innehålla särskrivningar, felstavningar, otydligt tempus, missade skiljetecken, för långa meningar, med mera. Syftet är att praktisera de kunskaper vi fått i Språklära-boken och repetera för att vi ska bli säkra. 

På engelskalektionerna har vi repeterat det vi lärt oss i kapitel 11-15. Efter 5 kapitel stannar vi upp och repeterar för att försäkra oss om att kunskaperna sitter. Vi har spelat olika spel, till exempel memory, med nya ord vi lärt oss i kapitlen. I spelen tränar vi på att läsa engelska samt översättning och uttal.

På klasstiden har vi arbetat med boken ”Värsta bästa nätet”. Veckans tema var näthat och när skärmen blir ett monster. Jag läser en berättelse och ställer en fråga, sen arbetar vi efter EPA; ensam, par, alla. Först tänker man själv, sen pratar vi i par och sist diskuterar vi i helklass. Vi diskuterade hemliga grupper där folk pratar illa om varandra, taskiga kommentarer på sociala medier, avundsjuka och hur man kan vara en schysst nätkompis. Många kände igen sig i berättelserna och hade både blivit utsatta för taskiga kommentarer och skrivit dem själva. Vi pratade om hur man kan tänka innan man skriver något man kan ångra och hur man kan göra om man blivit utsatt. Att ta en skärmdump och visa någon vuxen som kan hjälpa var ett tips. 

Information

Varje fredag skickar jag ett mail med en lista på allt man ska arbeta ikapp om man varit hemma. På tisdagar skickar jag ut det vi gjort måndag-tisdag för att det inte ska bli för mycket på fredagen. I mailet finns bilder på de flesta uppgifter, men några uppgifter behöver ni hämta i skolan. Mailet skickar jag till alla vuxna och till alla elever i 4a. De har alla böcker med sig hem varje dag för att det ska vara lätt att jobba hemifrån. Det är viktigt att ni tittar igenom listan tillsammans och ser till att allt blir gjort, för det är jättetungt att komma tillbaka till skolan och ligga efter de andra. Har ni frågor är det viktigt att ni mailar mig så arbetet inte stannar av.

Utlämning av material sker genom klassrumsfönstret varje fredag kl 14.00-15.00 tills vidare. Då lämnar ni också in eller visar uppgifter/läxor som gjorts hemma. Knacka på så tittar jag ut. Har ditt barn varit borta under veckan behöver alltså någon frisk komma och hämta material på fredagen. Om alla är sjuka kan en klasskompis lämna material utanför dörren. 

Idrottslektionerna är utomhus från och med denna vecka. Tänk på det när ni packar påsen. 

Kom ihåg

Engelskaläxa onsdag-onsdag: Glosor och meningar. Träna på hur orden uttalas och stavas samt vad de betyder. Träna på att skapa meningar av glosorna. Använd exempelmeningarna som finns på bild i iPad och hitta på egna. Träna uttal och korrekt meningsbyggnad. Glosprov på onsdag.

Matteläxa torsdag-torsdag: Läxboken läxa 11 s 22-23. 

Svenskaläxa fredag-fredag: Skriv klart kapitel 5 av huset efter instruktioner i google classroom. Kurskod lwlykgr. Se till att kapitelbilden är färdigritad och färglagd. Se också till att kapitel 1,2,3,4 är bearbetade och rättade, jag har skrivit instruktioner i dokumentet under kapitlen.

Skoldagboken lämnas in varje måndag. Då ska en vuxen läst igenom och rättat tillsammans med barnet och signerat i föräldrarutan.

Hjälptid för läxor och annat skolarbete på måndagar och torsdagar efter sista lektionen fram till kl 15.00 i 4a och 4b. Fritids hjälper gärna till med läxor de andra dagarna.

Trevlig helg! Hälsningar Anna

Redaktör:
Jenny Johansson

Publicerad:
torsdag 26 mars 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 26 mars 2020