En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ungdomar, Valborg och Covid-19

Våren är här med valborgsmässohelgen och andra högtider som väntar. Normalt är det en tid då många ungdomar träffas både inomhus och utomhus. I rådande tider behöver vi alla tänka annorlunda. Vi behöver var och en ta vårt ansvar. Genom att minska smittspridningen kan vi minska belastningen på vården och skydda våra äldre och sköra.

Coronapandemin drabbar våra ungdomar inte minst genom de restriktioner som har införts kring gruppsammankomster och att hålla avstånd. Det innebär bland annat att det traditionsenliga studentfirandet i kommunen är inställt. Många ungdomar känner av förståeliga skäl frustation över att inte kunna träffas och fira sina skolavslutningar som vanligt. Allvarligare är att vi får signaler om att många ungdomar inte kommer att följa restriktionerna. Under valborgshelgen väntar vi oss sammankomster där många ungdomar möts utomhus kring våra bad och grillplatser runt om i kommunen.

Narkotika och alkohol finns tillgängligt i hög utsträckning. Det är ett stort bekymmer i alla kommuner, även här i Österåker.

Som förälder har du ett stort ansvar och möjlighet att göra väldigt mycket!

  • Prata med din ungdom. Var nyfiken och lyssna. Försök att undvika pekpinnar. Berätta om varför du är orolig och var tydlig med dina förväntningar. Ställ öppna frågor för att komma framåt. Oftast har ungdomen själv svaret och kommer antagligen att följa besluten bättre om ni är överens om exempelvis vilka tider som gäller.
  • Nätverka gärna med andra föräldrar. Kom överens tillsammans om vad som gäller för era ungdomar.
  • Nattvandra om du har möjlighet, eller ta gärna en kvällspromenad till de platser där ungdomar brukar samlas. Ni föräldrar är viktiga!
    Nattvandring kommer att ske följande dagar: torsdag 30 april, fredag 1 maj och lördag 2 maj klockan 20.30-01. Följ gärna Nattvandring Österåker på Facebook.
  • Covid-19 ställer krav på dig som förälder. Skjutsa därför inte ditt barn till aktiviteter som lockar fler än 50 personer. Se till att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och så vidare. Dessa rekommendationer gäller även om gruppen är mindre än 50 personer. Prata med ditt barn om varför det är så viktigt att vi alla är försiktiga och minskar smittspridningen.
  • Eftersom våren är en tid då många gör sin alkoholdebut, prata extra mycket om detta och stå fast vid att det inte är okej.
  • I dagarna kommer Tonårsparlören i brevlådan till alla vårdnadshavare med en 14-åring. Den innehåller massor av konkreta tips om hur du som förälder kan prata med din ungdom. Ta del av tipsen på Tonårsparlören.se.
  • Fältgruppen i Österåker träffar kommunens ungdomar genom sitt uppsökande arbete och är därmed redan ett naturligt inslag för många av våra unga. Ta gärna kontakt med Fältgruppen om du har frågor eller förslag kring ungdomars fritidssysselsättningar: faltgruppen@osteraker.se.
  • Kontakta gärna Trygg i Österåker om du har frågor eller funderingar! Du når oss på: tryggi@osteraker.se.

Redaktör:
Camilla Ekstrand

Sakkunnig:
Jonas Bolander
Publicerad:
onsdag 29 april 2020
Senast uppdaterad:
onsdag 29 april 2020