En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Film som sommarjobb

Film som sommarjobb! Här hittar du aktuella filmprojekt för år 2020 – Bland annat Ung blick på vår konst och Musikfilmer med kulturföreningen Livat. Mer kommer!

Film är en av våra främsta källor till både underhållning och information. Det är också verktyg för kommunikation, social interaktion och propaganda, en växande näring, ett universellt språk och en konstform. Att ungdomarna genom filmmediet utvecklar sitt filmskapande är positivt.

– Förutom att skapa arbetstillfällen för ungdomar, är syftet med uppdragen att skapa förutsättningar för kommuninvånarna att ta del av information och som alternativ för denna sommars inställda evenemang, säger näringslivsutvecklare Ann-Catrin Skogström, som är ansvarig för sommarjobb i Österåkers kommun.

Samverkan kring film

Film som sommarjobb arrangeras av näringslivs- och utvecklingsavdelningen i Österåkers kommun i samverkan med Film i Österåker, en förvaltningsövergripande verksamhet där kultur- och fritidsförvaltningen, näringslivs- och utvecklingsavdelningen och fritidsgårdarna samverkar kring film för och med unga i kommunen. Från Kulturförvaltningen Region Stockholm medverkar Film Stockholm och Musikaliska.

Ta del av filmerna!

Ung blick på vår konst

Ung blick på vår konst är en serie filmvisningar där ungdomar från Österåker berättar om olika offentliga konstverk i Åkersberga. De utgår från sin egen upplevelse av valda konstverk och delar med sig av sina tankar och vad de ser i konstverken.

Region Stockholm och Österåkers kommun erbjuder i år ungdomar att under tre veckor pröva att sommarjobba som konstguider. Tidigare år har unga kunnat sommarjobba med film, musik eller dans.

Under handledning av konstpedagoger som Rebecka Walan, Adam Wallenberg, konstnären Markus Emilson och kultursekreterare Maria Söderlund får unga en grund i konstpedagogik för att kunna förmedla en ung blick på konst och få allmänheten att upptäcka utomhuskonsten runt om i Österåker. Den offentlig konsten i Österåker är från olika decennier och av olika material. Det är väl värt att stanna upp och tänka till kring konsten.

I detta pilotprojekt kring ungdomsmedverkan och konst har ungdomarna inspirerats av såväl Moderna muséets soffvisningar som National Gallerys digitala konstvisningar. 2020 blev barnkonventionen lag, i och med detta är barn- och ungdomsperspektivet prioriterat i Österåker.

Filmerna

De totalt 6 stycken filmerna publiceras 17 juli–21 augusti, varje fredag klockan 12. Varje filmvisning är 3 minuter lång som du kan ta del av även på kommunens Facebook och Instagram.

Sense of touch – Sophias konstfilmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (publiceras 17 juli klockan 12)

Kyss – Heddas konstfilmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (publiceras 24 juli klockan 12)

Pregnancy – Johannas konstfilmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (publiceras 31 juli klockan 12)

Fågelmannen – Heddas konstfilm (publiceras 7 augusti klockan 12)

Ormkvinna – Johannas konstfilm (publiceras 14 augusti klockan 12)

Celest – Sophias konstfilm (publiceras 24 augusti klockan 12)

Musikfilmer med kulturföreningen Livat

Sommarjobbande ungdomar har skapat film och musik helt från grunden utifrån egna kreativa idéer till färdig film.

Våra sommararbetande ungdomar i Österåker har en utmärkt chans att utveckla sin musikalitet under sommaren då de fått sommarjobb som gatumusikanter. På grund av Corona utbyttes gatumusikernas livespelningar på Storängstorget till filminspelningar. Ta del av denna musikglädje genom filmerna! En av filmens positiva egenskaper är att den kan spelas upp igen och igen.

Filmerna nedan är ett sammarbete mellan Österåkers kommun, Livat och Musikaliska.

Musikfilmer

Klicka på titlarna så öppnas filmerna i Youtube.

Semesterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Time Warplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Valerielänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Trygghetsarbetet – att skapa platser där människor vill vara

En av kommunens sommarjobbande ungdomar har tagit fram en film om trygghetsarbetet längs Åkers kanal, en plats där kommunen under många år arbetat målmedvetet för att på olika sätt skapa en plats där många vill röra sig under olika tider på dygnet. Promenadvägar, aktivitetsparker, planteringar, sittplatser, konst, belysning och röjning av växtlighet som skymmer sikten är några delar av det arbetet. Många människor i rörelse skapar ökad trygghet.

Trygghetsarbetet vid och kring Åkers kanallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Ann-Catrin Skogström
Senast uppdaterad:
fredag 3 juli 2020